Com puc saber la raça d’un gos

Com puc saber la raça del meu gos? En este article t’expliquem les qualitats principals de la personalitat de les races de gos més comunes.

mascotes

Compartix


Pot ser difícil creure que les més de 300 races de gos que hi ha hui en dia, segons les dades de la Federació Cinològica Internacional, provinguen d’un mateix animal: el llop. Però és així. Des que va aparéixer el primer grup de gossos a l’Àsia fa 33.000 anys, l’evolució d’esta nova raça apareguda aleshores ‒el gos‒ l’ha convertit en l’animal domèstic més comú i que hem convingut a anomenar «el millor amic de l’home». 

I encara que hui en dia, a més de les races pures, hi ha múltiples encreuaments, és cert que cada país té les seues races més comunes, les preferides per a la casa i les que s’adapten millor a la vida amb els humans. També és important saber que, encara que cada raça tinga les seues característiques, tots són gossos, i, per damunt de la raça, sempre hi ha el caràcter de cada individu. Encara és més important, a més, que l’educació i el tracte rebut quan viuen amb els humans són la clau per a una convivència en harmonia. 

Si estàs pensant de conviure amb un gos i vols conéixer les seues qualitats per a decidir-te, o si ja tens un company pelut mestís i t’agradaria saber de quines races pot provindre, a continuació t’expliquem quines són les races de gos més comunes a Espanya. 


RACES DE GOSSOS MÉS COMUNES I LES SEUES CARACTERÍSTIQUES

Les tres races preferides al nostre país són el terrier de Yorkshire, el pastor alemany i el retriever del Labrador. Coneguem un poc més el seu caràcter: 


- Terrier de Yorkshire: són intel·ligents, amb caràcter fort, els agrada manar en una gossada i solen ser bons guardians, perquè sempre avisen quan s’arrimen estranys. Són molt actius i no són aptes per a conviure amb conills o hàmsters, ja que el seu instint de terrier els duria a voler caçar-los. 


- Pastor alemany: són gossos molt intel·ligents, afectuosos, molt protectors i els encanta l’entrenament i el joc, per això solen ser molt bons per a fer treballs com els rescats o la detecció de drogues. Són molt lleials i actius i necessiten fer molt d’exercici diari. 


- Retriever del Labrador: són grans companys de vida, ideals per a famílies amb xiquets, perquè són molt dòcils i bonassos. Són molt intel·ligents, els encanta el joc i fins als dos anys tenen caràcter de cadell i solen mossegar i trencar moltes coses. En l’edat adulta són equilibrats, tranquils i companys fidels. Són molt sociables amb altres animals i amb les persones. També són molt golafres. 

 A més d’estes tres races, unes altres de les més comunes són el chihuahua, el bichon maltés i el caniche:

- Chihuahua: és la raça de gos més xicoteta del món. Sempre estan alerta, són afectuosos i valents; a vegades, fins i tot massa per a la mida que tenen. Són enèrgics i necessiten fer exercici, però solen estar molt aferrats als amos, per això es convertixen en gossos falders.

- Bichon maltés: són afectuosos, intel·ligents, juganers i alegres i no necessiten grans caminades. Els encanta que els facen cas, que els acaricien i que estiguen molt per ells. Són ideals per a viure en un pis. 

- Caniche: són molt intel·ligents i fàcils d’ensinistrar, per això cada vegada s’utilitzen més en treballs com la teràpia assistida amb animals. Com que són molt obedients i enèrgics, també són ideals per a practicar amb ells esports com l’agility.

A més, al nostre país també hi ha races pròpies que solen ser les preferides de moltes famílies: el gos rater valencià, atlètic, àgil i gran caçador; el mastí espanyol, protector i amable; el llebrer espanyol, una de les races més ràpides del món; o el podenc valencià, gran caçador de conills. 

I no podem oblidar la raça més comuna, estesa i amb una salut de roure que hi ha al món: el gos mestís.