Compres sostenibles

Les compres sostenibles són fonamentals tant per a empreses com per a individus ja que fomenten el benestar i desenvolupament del medi ambient.

és eco, és lògic

Compartix

Com som de sostenibles els espanyols? Comprem pensant en el medi ambient o en un planeta més net? El 77% afirma que consumix productes sostenibles, segons l’Informe sobre Sostenibilitat i Consum Sostenible d’eBay, publicat coincidint amb el Dia Internacional del Reciclatge, que se celebra el 17 de maig. A més, segons una enquesta feta per Accenture  a més de 3.000 consumidors en 15 països, entre els quals hi ha Espanya, entre el 2 i el 6 d’abril, en ple confinament, el 45% dels consumidors confirma que es decanta per opcions més sostenibles en comprar i que, probablement, continuarà fent-ho en el futur.

Però el cert és que la crisi del coronavirus ha posat en valor els envasos i la seua importància en la seguretat alimentària. De tota manera, això no lleva perquè els hàbits de consum post-Covid reflectisquen la tendència del consumidor envers els productes saludables, però també sostenibles.

Què és una compra sostenible

Una compra sostenible comporta comprar productes que ajuden a conservar els recursos naturals, que estalvien energia i que eviten el malbaratament. També es coneixen com “compres verdes”. Estes compres verdes són una ferramenta imprescindible per a aconseguir un model de consum i producció sostenible. Perquè una compra siga sostenible ha de seguir els criteris següents: Que proceda de procesos limpios no contaminantes

 Que procedisca de processos nets no contaminants

 Que optimitze els recursos utilitzats en la generació/producció

 Que respecte els drets de les persones que han intervingut en la seua producció.

 Que l’envàs, si en disposa, siga el mínim imprescindible.


Consells per a fer compres sostenibles

- Quan vages a comprar al supermercat, ves amb una llista per a planificar la compra, tenint en compte els dinars i sopars setmanals en funció dels membres de la família. Així evitaràs malbaratar i tirar menjar al fem.
- Triar productes de temporada i de proximitat en el cas dels aliments és un primer pas per a fer una compra sostenible. Són els productes anomenats de “km 0”: és a dir, els que requerixen un transport mínim des del punt de producció fins al punt de venda i/o consum (menys de 100 km).
- Una altra bona opció és optar per productes d’alimentació sostenible o ecològica que respecten els cicles de creixement naturals, no utilitzen pesticides en el cultiu o tenen en compte el benestar animal.
- Opta per peix sostenible, que du el segell MSC.
- També pots triar productes a granel per a reduir l’ús d’envasos.
- Fixa’t en els envasos i intenta que siguen reutilitzables, reciclables i/o fets amb matèries primeres renovables:


•  Si són de paper, mira que procedisquen de boscos certificats, buscant l’etiqueta d’un arbre amb les sigles FSC.
•  En el mercat ja hi ha alternatives al plàstic per a productes d’un sol ús, fabricats amb midons de dacsa i creïlla o creats a partir de canya de sucre.
•  També pots optar per productes envasats en llandes d’alumini, que són reciclables, o, millor encara, pels pots de vidre, que són reutilitzables i reciclables al 100%.
• Una vegada utilitzats, recicla’ls en el contenidor apropiat: el groc si són envasos de plàstic o llandes i el blau per a envasos de paper i cartó.


- En la mesura possible, intenta anar a comprar a peu o en mitjans sostenibles, com la bicicleta. També pots optar pel transport públic.
- Quan vages a comprar, endús-te les teues bosses de roba o reciclables de casa, o inclús el carro o el cabàs, així reduiràs l’ús de bosses de plàstic, encara que la majoria de comerços ja disposen de bosses portacompra fetes amb més d’un 70% de plàstic reciclat i procedents d’economia circular.
- Si optes per les compres en línia, sigues coherent i, a més de triar productes de proximitat i/o d’origen nacional, recorda que, encara que tu no isques, hi ha un transport i això consumix energia i genera residus.
- Per a ser més sostenible en la compra de roba, et donem alguns consells en l’enllaç següent
- Per a la compra d’electrodomèstics de la llar (nevera, llavadora o rentavaixella), busca aquells productes que comporten un estalvi d’energia i aigua. Els podràs distingir per les etiquetes ecològiques i les energètiques: les més eficients són les marcades com a A i B.
- També pots optar per productes de comerç just, sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte, que busca una equitat més gran en el comerç internacional i presta una atenció especial a criteris socials i mediambientals.