Consells per a comprar a l’estiu

Decàleg per a evitar intoxicacions alimentàries per altes temperatures.

saber comprar

Compartix


Les intoxicacions alimentàries

Es produïxen, malauradament, durant tot l’any, però són més freqüents els mesos d’estiu per les altes temperatures, que afavorixen el creixement dels microorganisme, ja que és més fàcil que es trenque la cadena de fred, i també, perquè descuidem les mesures de prevenció i higiene.

Zona de perill

 • Aliments que hem de vigilar son els aliments elaborats amb ou cru, com la maionesa, les salses i les cremes. Si en comprem de fetes, s’han de consumir en poc de temps. Si són casolanes, és preferible rebutjar-ne les sobres.
 • Ensalades amb verdures crues i altres ingredients, com ara pasta, formatge i embotits. S’han de preparar en el moment de consumir-les i cal rentar bé les verdures crues.
 • Fruita i verdura. S’han de conservar en la nevera, en la zona menys freda (calaixos). D’este moment del dia, i inclús estes tapes es poden adaptar a la fruita i la verdura de temporada o
  al moment social.
 • Marisc, en especial, els mol·luscos de closca.
 • Peix cru o poc cuinat, com l’aladroc en vinagre, que s’ha de congelar uns quants dies abans de preparar-lo per a evitar l’anisakis. 
 • Carn crua i rebosteria, que s’ha de refrigerar o congelar.
 • Els gaspatxos, en especial, els casolans, que s’han de conservar sempre en la nevera.
 • Gelats, batuts, orxata i granissats, perquè són molt sensibles a les fluctuacions de temperatura.La fruita i la verdura d’estiu, ben netes

A l’estiu, acostumem a incloure en la cistella de la compra més fruita i verdura que, habitualment, solem consumir crua, com una ensalada. Per això, cal extremar les precaucions: S’han de rentar bé, davall l’aixeta, encara que s’hagen de pelar, per a evitar que la contaminació passe del ganivet a l’aliment.

S’han de torcar bé amb paper de cuina. Si hem de menjar fruita o verdura crua o amb pell, com l’encisam, els espinacs o el cogombre, hem de submergir-les en aigua durant almenys
10 minuts, amb una culleradeta de postres de lleixiu (d’1,2 a 2 ml) per cada litre d’aigua i, després, rentar-les bé amb aigua abundant. El lleixiu ha de ser “apte per a la desinfecció
d’aigua de beguda”.

En resum, per a garantir la seguretat alimentària és fonamental:

 • No trencar la cadena de fred.
 • Llavar-se bé les mans.
 • Conservar els aliments refrigerats.
 • Rentar i desinfectar la fruita i la verdura.
 • Comprovar l’envàs dels productes que comprem; han d’estar en condicions perfectes, que no estiguen abonyegats o bombats, i vigi-lar les dates de caducitat.
 • Seqüència de compra: adquirir primer els productes no peribles, després els aliments frescos i, finalment, els congelats.
 • No posar en la mateixa bossa aliments i productes de drogueria.

Risc de contaminació d’aliments: les “regles d’or”

Per a evitar malalties o intoxicacions alimentàries provocades per una incorrecta manipulació i conservació d'aliments, l'agència espanyola de consum, seguretar alimentària i nutrició (AECOSAN) ens oferix unes "regles d'or": un decàleg perquè disfrutem de l'estiu sense problemes:

 1. Consumim aliments que s’hagen tractat o manipulat higiènicament.
 2. Cuinem els aliments correctament; és a dir, que el centre del producte arribe almenys a 70 ºC.
 3. Consumim els aliments just després de cuinar-los, per a evitar la proliferació de gèrmens, i no els deixem mai a temperatura ambient.
 4. Els aliments que no es puguen consumir al moment o les sobres que es vulguen guardar s’han de mantindre davall l’acció de la calor, per damunt dels 60 ºC, o del fred, a 7 ºC com a molt.
 5. Calfem els aliments cuinats de manera suficient. És preferible mantindre calents les sopes, els purés i els guisats fins que es consumisquen, que no deixar que es refreden i calfar-los de nou. Els aliments que ho permeten, com els gaspatxos i les ensalades, s’han de refrigerar.
 6. Evitem el contacte entre els aliments crus i els cuinats, perquè poden contaminar-se per mitjà dels ganivets, les fustes o els draps. Es recomana utilitzar paper de cuina.
 7. Assegurem una higiene correcta de la persona que manipularà els aliments i una neteja adequada de totes les superfícies de la cuina, així com dels recipients per a guardar menjar.
 8. Mantinguem els aliments fora de l’abast dels insectes, els rosegadors i els animals de companyia.
 9. Utilitzem aigua potable exclusivament, tant per a beure com per a cuinar.
 10. No consumim aliments peribles que estiguen exposats a temperatura ambient. En bars, cafeteries, restaurants, etc., tots els aliments s’han de protegir amb vitrina i s’han de conservar en condicions sanitàries adequades.