5 consells per a comprar contra el malbaratament
Prop d’un terç dels aliments produïts per al consum humà es malbaraten cada any, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Este problema no només afecta el medi ambient, sinó que també té un impacte econòmic significatiu per a les famílies. Amb una planificació adequada i uns hàbits de compra més conscients, es pot minimitzar este malbaratament.
saber comprar
Compartix
Consells pràctics per a comprar de manera eficient i sostenible
1. Planifica els dinars i els sopars
- El primer pas per a evitar el malbaratament alimentari és la planificació dels dinars i els sopars. Dedica uns minuts cada setmana a decidir quins plats prepararàs i quins ingredients necessitaràs per a cuinar-los. Si tens clar quin menú vols fer, pots crear una llista de compra precisa i evitar comprar en excés o adquirir productes que no utilitzaràs.
- Tria receptes que tinguen ingredients comuns per a aprofitar tot el que compres.
- Tin en compte el que ja tens en casa abans d’afegir productes a la llista.
- Pensa plats que es puguen reutilitzar perquè servisquen per a diverses receptes.
2. Fes una llista de la compra detallada
- Una llista de la compra detallada és la teua millor aliada per a evitar que compres productes innecessaris. A més d’incloure-hi el que realment necessites, agrupa els productes per seccions (fruita, verdura, lactis, etc.) per a estalviar temps en el supermercat i evitar temptacions.
- Porta la llista al supermercat i seguix-la.
- Utilitza aplicacions mòbils per a ajudar-te a dur un control sobre el que consumixes i has de reposar.
- Si compres quantitats grans de productes, assegura’t de tindre un pla per a consumir-los o conservar-los abans que caduquen.
3. Compra de manera conscient
- Tria productes locals i de temporada: més frescos i saborosos. Tenen una vida útil més llarga, perquè no han passat períodes llargs de transport o d’emmagatzematge.
- Para atenció a les dates de caducitat dels productes. És important que no confongues la data de “consum preferent”, que indica que l’aliment pot perdre qualitat després d’esta data, però encara és segur consumir-lo, amb la de “caducitat”, que marca quan el producte ja no s’ha de consumir.
- Centra’t en les quantitats que necessites i no et deixes portar per promocions que impliquen comprar més del que consumiràs.
- Porta els teus propis recipients reutilitzables al mercat o a la tenda d’aliments a granel.
- Compra productes que tinguen envasos reciclables o biodegradables sempre que pugues.
4. Aprofita tot el que compres
Un dels reptes més grans és aprendre a aprofitar els aliments al màxim per a evitar que acaben al fem. Això implica utilitzar totes les parts dels ingredients i buscar maneres creatives de reutilitzar-ne les sobres.
Consells per a evitar que els productes caduquen:
- Col·loca els productes més vells davant per a utilitzar-los abans.
- Revisa’ls regularment per assegurar-te de consumir els que estiguen a punt de caducar. A més, aprofitaràs millor l’espai per al que realment utilitzes.
Idees per a reduir el malbaratament:
- Usa les corfes i les restes de verdures per a fer caldos o sopes.
- Si tens fruita madura, fes-ne batuts, melmelades o compotes.
- Congela aliments abans que es facen malbé. Molts productes frescos, com el pa o la verdura, es poden congelar i es poden utilitzar més tard.
- Si cuines de més, guarda les sobres per a consumir-les l’endemà o transforma-les en receptes noves.
5. Conserva els aliments més i millor
Un dels motius principals pels quals els aliments es malbaraten és perquè no es conserven correctament. Els diversos aliments requerixen mètodes de conservació diferents per a mantindre’s frescos durant més temps.
Consells per a conservar millor els aliments:
- Fruita i verdura: n’hi ha que s’han de guardar en la nevera, mentre que d’altres, com els plàtans i les tomaques, es millor deixar-los a temperatura ambient.
- Pa: congela’l si no l’has de consumir en uns dies.
- Herbes fresques: guarda-les amb les tiges en aigua o en bosses hermètiques amb un paper de cuina humit per allargar-ne la vida útil.