Any nou, hàbits nous per a una compra més saludable 

Sàpies com es fa una compra saludable: evita ultraprocessats, tria aliments alts en proteïnes i pren decisions conscients per a cuidar el benestar.

saber comprar

Compartix


Gener és sinònim de bons propòsits, una altra oportunitat de tornar a començar, de posar-nos reptes nous i, sobretot, de cuidar-nos. Si hi ha una tendència que es repetix els últims anys, és la de fer un consum més sostenible per a evitar el malbaratament alimentari i un consum de productes de proximitat que, a més, ens permeta garantir uns hàbits de compra més saludables per a la nostra salut i el nostre entorn. 

És cert que els hàbits dels consumidors han virat cap a una alimentació més sana. Ara intentem cuinar sense greixos i sense calories buides i estem més conscienciats de consumir més productes frescos. També optem per gadgets de cuina que ens ajuden a mantindre l’alimentació més cuidada; però, tot i així, hem d’anar adquirint pràctiques a l’origen per a poder aprendre a fer una compra més saludable.

Per què és clau intentar anar a comprar sense fam?

Segons uns estudis científics de la Universitat de Florida, la fam també influïx en la conducta, per això determina els nostres pensaments i els nostres impulsos. Per tant, si anem a comprar famolencs, correm el risc de caure en la temptació de comprar aliments que no necessitem o més quantitat del que volíem comprar; o, simplement, productes que ens entren pels ulls perquè necessitem assaciar-nos en eixe moment i que hauríem de consumir de manera ocasional. No es tracta de no comprar eixos aliments o de no consumir-los mai, sinó de crear uns hàbits de consum més saludables. Per tant, si anem a comprar amb fam és probable que prenguem males decisions que no es basen en el contingut nutricional dels aliments, sinó en desitjos temporals que ens faran demanar-ne més després i no ens nodriran com cal.



Hàbits per a aprendre a comprar més saludable

  • Planificar menús i tipus de plats de forma setmanal. Ens facilitarà elaborar la llista de la compra i no acumular productes innecessaris en el rebost i en la nevera.
  • Triar bé les quantitats i adequar-les a les persones que les consumirem. Ens permetrà no comprar de més i així evitarem contribuir al malbaratament alimentari.  
  • Apostar per fruites i verdures de temporada. N’hi haurà més varietat i, a més, són aliments que ens proporcionen els nutrients adequats cada època de l’any per al nostre cos.  
  • Incloure aliments amb un alt valor proteic, com ara carns magres, peix i ous.  
  • Fugir dels aliments ultraprocessats en la mesura possible. Posar l’accent especialment en el valor nutricional del que comprem.  
  • Agrupar els aliments per seccions. Una vegada tinguem el menú fet, convé fer la llista per seccions d’aliments per a optimitzar el temps.  
  • Ser capaços de tindre un rebost amb aliments no peribles que ens aporten bons nutrients, com ara llegums, ous, creïlles, cebes i alls, arròs i pasta integral, que amb alguna conserva ens poden traure de més d’un compromís algunes vegades sense perdre de vista mantindre una alimentació més variada.  
  • No anar a comprar amb fam.