Consells per a estalviar este nadal
En Nadal gastem més que durant la resta de l'any. No sols diners, també llum, aigua o calefacció. Què podem fer per a estalviar i al mateix temps ajudar a preservar el medi ambient? T'oferim algunes indicacions que la teua butxaca i el planeta t'agrairan.
és eco, és lògic
Compartix
El Nadal és una època d’excessos en tots els sentits. Comprem molt i gastem més llum i aigua de l’habitual. Hem de ser conscients de les conseqüències que alguns dels nostres actes tenen sobre el medi ambient i, també, en les nostres butxaques. Puja al tren del Nadal sostenible seguint estos senzills consells.
LLUMS LED...
En esta època omplim la casa de llums i de colors que donen un toc càlid a la nostra llar. Però, les tenim massa hores enceses? Es fonen molt de pressa i, a més, gasten molta energia.
Per a estalviar en este sentit podem optar per les peretes LED, duren molt més i són més eficients, perquè consumixen menys energia que les convencionals. A més, com que no desprenen calor, són més segures si tenim xiquets a casa perquè es reduïx el risc d’incendi.
Encara que, realment, la millor forma d’estalviar és substituir els llums nadalencs per adorns que no necessiten una despesa energètica.
LA MILLOR OPCIÓ ÉS APOSTAR PER JOGUETS MENYS CONTAMINANTS, COMO ELS FABRICATS EN FUSTA O CARTÓ
PARE NOEL O REIS MAGS?
Els regals són el més desitjat del Nadal per als menuts de la casa (i també per als majors). Però, tenim en compte l’impacte mediambiental del que comprem?
La majoria dels joguets infantils necessiten piles, un dels objectes més contaminants que hi ha. Substituir les convencionals per les alcalines o, fins i tot, optar per les recarregables, pot contribuir a aconseguir un impacte ambiental més baix.
Però, sens dubte, la millor opció és apostar per joguets menys contaminants, com els fabricats en fusta o cartó.
CALEFACCIÓ I AIGUA
Les reunions familiars a casa fan que augmente el consum de llum i aigua. Per minimitzar l’impacte d’estes trobades, podem abaixar un parell de graus la calefacció a casa. Com que hi ha més gent de l’habitual, no necessitarem la temperatura ambient tan elevada.
A més, sabies que el rentavaixella consumix menys aigua que llavar els plats a mà? Això sí, recorda posar-lo sempre ple i amb una temperatura no superior a 55ºC perquè no consumisca molta energia elèctrica.
ON RECICLE?
De la mateixa manera que l’època de Nadal es caracteritza pel consumisme, també ho és per la quantitat de residus que generem. Però, sabem reciclar-los?
Tenim clar que els embolcalls de regal de paper i cartó van al contenidor blau i els plàstics al contenidor groc, però què fem amb els joguets que els xiquets ja no utilitzen? Una bona opció és donar-los a alguna organització sense ànim de lucre perquè els repartisquen entre els menuts amb menys recursos, però si tenen desperfectes i s’han de tirar, el millor és anar al Punt Net (Ecoparc) més pròxim.
ARBRE NATURAL O ARTIFICIAL?
Al contrari del que pensa molta gent, l’arbre artificial és menys ecològic que el natural, precisament perquè està fet de plàstic. Tot i això, té l’avantatge que si el cuidem bé, podem reutilitzar-lo durant molts anys, per això sol ser l’opció triada per la majoria.
De tota manera, encara hi ha qui preferix el natural. Si eres un d’estos, tin en compte que sempre serà millor comprar-lo en un viver que tallar-lo directament a la muntanya. A més, has d’assegurar-te de tindre un lloc on trasplantar-lo quan acabe Nadal o de saber on el pots portar per a mantindre’l.