Cosmètics? Millor sense parabens

Saber quins ingredients té un producte comètic, identificar-los, conéixer com funcionen en el nostre organisme i com poden afectar el medi ambient sempre és interessant per a poder triar millor. Una de les últimes incorporacions a létiquetatge de productes cosmètics és 'sense parabens', però...sabem qué són?

és eco, és lògic

Compartix

Qualsevol producte cosmètic necessita una substància que garantisca la seua conservació una volta obert. Sense estos conservants, tots els cosmètics caducarien molt de pressa i, la majoria, haurien de guardar-se en refrigeració.

Els additius químics coneguts com parabens formen part dels conservants que es poden utilitzar en els cosmètics i productes de cura personal. Generalment, estan presents en el maquillatge, les cremes hidratants, els productes d’afaitat i les línies de cura del cabell. 

Les preocupacions principals pel que fa a l’ús de parabens en cosmètics són els seus possibles efectes en el medi ambient com a residus tòxics i el potencial que tenen alguns per a “copiar” l’acció de les hormones femenines, els estrògens. Esta activitat es desenvolupa en una proporció molt més feble que la de les hormones naturals.

RESTRICCIONS

Des del setembre de 2014, la Comissió Europea va reforçar la protecció dels consumidors respecte d’este tipus de conservants i, en particular, sobre bebés i xiquets. Les restriccions es fan a partir del resultat d’una avaluació del Comité Científic de Seguritat dels Consumidors (CCSC).

En concret, es van prohibir l’isopropilparabén, l’isobutilparabén, el fenilparabén, el bencilparabén, el pentilparabén, el butilparabén i el propilparabén. L’ús de la resta de parabens està permés sense sobrepassar les concentracions màximes permeses per la legislació.   

Des de Consum apostem per la supressió d’este tipus de conservants en les formulacions de marca pròpia: Kyrey, Kyrey Sun, Kyrey for men, Kyrey Pharma i Consum Kids.

SABIES QUE..?

Des del setembre de 2014, la Comissió Europea va reforçar la protecció dels consumidors respecte d’este tipus de conservants i, en particular, sobre bebés i xiquets.

COSMÈTICA QUE CUIDA EL MEDI AMBIENT

Els últims anys s’ha incrementat la demanda de productes naturals, també en la cosmètica. En esta línia de cerca de productes menys agressius amb el medi ambient i també amb les necessitats específiques dels usuaris, cada volta més fabricants eviten incorporar ingredients químics com parabens, vaselina, olis sintètics, silicones, filtres solars químics o tensoactius. A més, aposten només per fragàncies amb ingredients naturals.

Dins d’esta tendència es poden distingir tres grups:

• Cosmètica bio: almenys un 95% dels seus ingredients són naturals i s’obtenen a partir de l’agricultura ecològica.

• Cosmètica eco: els ingredients també són al voltant del 95% d’origen natural, però n’hi ha prou que el 5% s’hagen obtingut gràcies a l’agricultura ecològica per a atribuir-li este “segell”.

• Cosmètica natural: productes obtinguts a partir d’ingredients majoritàriament d’origen natural, amb independència del sistema agrícola amb què s’hagen cultivat.