Diferències entre llegums secs i cuits 

Descobrix les diferències clau entre llegums secs i cuits i la seua equivalència nutricional. Et comptem consells de conservació i caducitat. No t'ho perdes!

a examen

Compartix


Els llegums, com les llentilles, els fesols o els cigrons, són una font important de nutrients, sobretot de proteïnes, vitamines i minerals. A més, aporten una gran quantitat de fibra a l’organisme. Per això, és important que consumim este tipus d’aliments en la dieta. Però... coneixes les diferències entre els llegums secs i els cuits?

Llegums cuits: fàcils de digerir i de preparar

Els llegums cuits són aquells que s’han sotmés a un procés de cocció en aigua. Durant este procés, els llegums absorbixen aigua i es tornen més tendres i digeribles. Este procés també pot millorar la disponibilitat de determinats nutrients i eliminar algunes substàncies antinutritives presents en els llegums crus.

Pel que fa a la conservació, els llegums cuits passen per un tractament tèrmic que els fa estables en el temps sense que s’hagen de refrigerar. Però, una vegada oberts, s’han de conservar en la nevera si no es consumixen completament.

Llegums secs: millor conservació, però més temps de cocció

En general, si es guarden en un lloc fresc, sec i fosc, els llegums secs poden mantindre’s en bon estat durant uns quants anys. Tot i això, es recomana consumir-los dins dels dos primers anys per tal d’assegurar que tenen la millor qualitat i sabor.

El principal inconvenient que presenten els llegums secs és el temps que es requerix per a preparar-los i cuinar-los, ja que han d’estar en remulla durant almenys huit hores i s’han de cuinar de manera prolongada abans de consumir-los.

Si parlem de nutrients, els llegums secs són molt rics en proteïnes i fibra i, a més, conserven totes les vitamines i els minerals en la forma natural, encara que alguns d’estos nutrients poden ser menys biodisponibles, per la presència d’antinutrients com els àcids fítics.



Són millors els llegums cuits o els secs?

Ara arribem al quid de la qüestió. Moltes persones es pregunten si els llegums en conserva perden nutrients i, per tant, si no són tan beneficiosos per a la salut. Però, de fet, no hi ha tanta diferència, perquè, encara que els llegums cuits es conserven en un líquid de cobertura format per aigua i sal, la quantitat d’este mineral no és tan alta perquè siga perjudicial. Tot i això, si preferixes, pots rentar els llegums de pot abans de consumir-los.

Per tant, els llegums cuits ens aporten els mateixos nutrients que els secs i, a més, són una opció molt bona quan no disposem de molt de temps per a cuinar. Consumir llegums ens ajuda a mantindre una bona salut, per això és important incloure’n en la dieta, ja siguen secs o cuits.