Magnesi: propietats i beneficis 

Què és el magnesi i per a què servix? Descobrix els tipus de magnesi més comuns i les millors maneres de prendre’n per a aprofitar-ne els beneficis.

a examen

Compartix


El magnesi és un dels minerals més importants per al cos humà i indispensable per al manteniment d’una bona salut. No en va, participa en més de tres-centes reaccions químiques del nostre organisme. Encara que es troba en una àmplia varietat d’aliments, el seu dèficit és sorprenentment comú per culpa de factors com l’estrés, l’envelliment o els problemes digestius. Vegem quins aliments rics en magnesi podem prendre per a incloure’n en la dieta de manera habitual.

Per a què servix el magnesi i quins beneficis té?

El magnesi... per a què servix? És una bona pregunta, ja que té nombrosos beneficis que interessa conéixer. En el cos humà es troba, en la major part, en els ossos (50-60%), mentre que la resta es distribuïx en músculs, òrgans o sistemes com el nerviós, l’immunitari i l’endocrí.

El magnesi contribuïx a una bona estructura d’ossos i dents, ajuda a millorar el metabolisme i a disminuir el cansament i la fatiga, relaxa el sistema nerviós, prevé el dolor i les migranyes, reforça les defenses naturals del cos i millora la microbiota i l’absorció d’altres nutrients i minerals essencials, com la vitamina D. Per tot això, el magnesi es considera un “bàsic” que no podem obviar i que hem de tindre molt en compte.



Aliments rics en magnesi: incorpora esta llista en la dieta

Saber quins aliments rics en magnesi podem prendre ens ajudarà a tindre consciència d’este mineral i el seu consum diari. Perquè, encara que el magnesi és present en molts aliments, el nostre cos només absorbix un 30-40% d’este mineral.

Alguns aliments rics en magnesi són les verdures de fulla verda (espinacs, kale, bledes), la fruita seca i les llavors (pipes de carabassa, sèsam, anous), els llegums, els cereals, el peix (salmó, cavalla i truita), la fruita (plàtan i l’alvocat) o el xocolate, encara que només si té més del 70% de cacau.

En teoria, amb una alimentació equilibrada i variada n’hi hauria d’haver prou per a aportar-nos la quantitat de magnesi que necessitem. No obstant això, pot ser que hi haja senyals d’alarma relacionats amb el seu dèficit, com ara una fatiga excessiva sense causa aparent, enrampades o tremolors musculars, irritabilitat o nerviosisme, maldecaps o dificultats per a concentrar-se. Estos símptomes, això sí, també podrien ser causats per altres afeccions, i per això es recomana acudir a un professional de la salut i posar-lo al corrent de la nostra situació abans de prendre qualsevol decisió.

Tipus de magnesi: descobrix quin és el més adequat per a tu

Una opció per a combatre el dèficit de magnesi és optar pels complements alimentaris amb suplements de magnesi. Hi ha diferents tipus de magnesi segons la molècula orgànica o inorgànica que l’acompanye en la forma elemental: el citrat de magnesi es recomana per a millorar la digestió i alleujar el restrenyiment; el bisglicinat de magnesi servix per a tractar l’estrés, l’insomni i l’ansietat; el taurat de magnesi ajuda a reduir les migranyes, i el malat de magnesi millora la funció muscular. En qualsevol cas, cal evitar el consum de magnesi d’esta manera, llevat que així ho suggerisca un professional de la salut.

Pel que fa a la manera de prendre magnesi, la dosi depén de la persona, l’edat, el sexe i altres factors individuals. Es considera que el nivell més alt d’ingesta de magnesi per a un adult seria d’entre 300 i 350 mg. Amb una dieta variada i equilibrada, que incloga aliments rics en magnesi, esta aportació diària estarà perfectament coberta i podrem disfrutar dels nombrosos avantatges que té sense cap problema.