Les llavors: beneficis i propietats
Les llavors s’estilen i tenen un consum cada vegada més estés. Però... què tenen d’especial? Aporten estil, textura, color, sabor i molts nutrients importants per a l’organisme. Descobrix les principals propietats de les llavors, els diferents tipus que n’hi ha i quins beneficis i quines aportacions nutricionals tenen.
a examen
Compartix
Com pots usar les llavors en els plats
Un dels avantatges de l’ús de les llavors en la cuina és la versatilitat: les podem prendre al natural, torrades, rostides, bollides, en infusió, com a farina i, en alguns casos, inclús germinades. Així, les podem consumir tal com les comprem, però també disfrutar-les mesclades amb llet o iogurt, per exemple, o posar-ne en nombrosos plats i preparacions, per a aprofitar, inclús, les propietats espessidores que tenen moltes llavors.
Servixen per a preparar tota classe de receptes, tant dolces com salades, i tant aperitius com plats principals, guarnicions o postres. Per exemple, pots afegir unes gustoses pipes de carabassa o de gira-sol, tant torrades com naturals, a cremes de verdures como la de coliflor, la de llombarda o la vichyssoise. Les llavors de xia, d’altra banda, són perfectes per a usar-les en rebosteria i forn, i les llavors de sèsam (sempre torrades, això sí) són un bon ingredient per als plats de pasta i d’arròs.
No deixes d’aprofitar estos xicotets i poderosos ingredients en les receptes, que poden portar grans beneficis a la salut del teu organisme, a més de donar un toc diferent als teus plats.
Quines són les llavors més conegudes i beneficioses per a la salut?
- Llavors de lli. Com altres llavors, les de lli també són font d’àcids grassos essencials i tenen un contingut elevat en proteïnes. A més, aporten fibra soluble, que forma un gel si entra en contacte amb algun líquid, per això es poden utilitzar com a espessidor natural.
- Llavors de sèsam. Estes llavors són de les més utilitzades per a elaborar productes de forn. Riques en greixos insaturats i en fibra i amb una gran quantitat de proteïnes d’origen vegetal, estes llavors oferixen, a més, vitamines E i B, que contribuïxen al bon funcionament del sistema nerviós central.
- Llavors de xia. Igual que el lli, la xia és un espessidor natural i s’utilitza en molts plats per evitar l’ús de farines refinades o de sucre. És rica en àcids grassos Omega-3 i té un contingut elevat en fibra, per això ajuda a millorar el trànsit intestinal.
- Llavors de rosella. La seua mida menuda no impedix que siguen unes de les llavors que tenen més calci (1.400 mg per cada 100 g). També contenen vitamina A, amb efecte antioxidant i protector de la pell i els cabells. El contingut en ferro també és destacable.
- Llavors de fenoll. En este cas, les podem usar com a condiment o adobament de diferents plats, o bé afegir-ne a diverses receptes de pa. Ajuden en les digestions lentes o pesades, per a combatre còlics i espasmes.
- Pipes de gira-sol. Riques en àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, que ajuden a reduir el colesterol roín i a elevar el colesterol bo en sang. També són riques en fibra, potassi, fòsfor, ferro i magnesi, a més de vitamines del grup B, vitamina E i àcid fòlic.
- Pipes de carabassa. També destaquen pel contingut en proteïnes (24 grams per cada 100). A més d’usar-se com a complement en qualsevol ensalada, molta gent les tria com a aperitiu saludable a qualsevol hora del dia.
Varietat de llavors
Dins de les famílies de les llavors n’hi ha varietats infinites, però les més comunes en la nostra alimentació són les de gira-sol o les de carabassa. A estes, s’hi han incorporat recentment el sèsam, la xia o el lli. Potser estes últimes són les que s’han fet més populars els últims temps, pel nombrós contingut que n’hi ha en els canals i les xarxes socials.