Disfruta d’unes vacances ecològiques

La consciència ecològica, cada volta més arrelada, no acaba quan arriben les vacances. Triar on viatgem i com ho fem és important si volem ser respectuosos amb el medi ambient i contaminar el mínim possible. Els últims anys, les opcions per a viure unes vacances verdes s’han multiplicat.

és eco, és lògic

Compartix

S’entén com a turisme ecològic un turisme diferent del tradicional en el qual es tracta de generar el mínim dany possible al planeta. És un oci relacionat amb la preservació del medi ambient, on es recorre a l’ús de transport i d’energies renovables, així com a alterar l’ecosistema el mínim possible.  En este tipus de viatges també és important el treball de conscienciació que fa el viatger. 

El turisme pot ser un arma de doble tall. Ens ajuda a conéixer altres cultures i permet el desenvolupament de moltes poblacions locals que no es poden sostindre d’una altra manera, però també pot destruir i afectar negativament l’entorn. El turisme de masses, que a l’estiu afecta sobretot les costes, suposa una amenaça per al planeta que es reflectix en l’alteració de la flora i la fauna, en l’escassetat de recursos naturals com l’aigua o en la contaminació de mars i rius. Segons els experts, el turisme és responsable de contribuir amb un 9% al calfament global.

Els viatges amb avió suposen més del 40% del total d’emissions de CO2 que es produïxen en l’atmosferasfera

Per a no formar part del problema sense haver de renunciar al temps d’oci, cada vegada són més les opcions que hi ha per a disfrutar d’unes vacances sostenibles. S’estima que, a Europa, al voltant d’un 20% de la població s’apunta a esta tendència, segons dades de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), una xifra que augmenta cada any. La Societat Internacional d’Ecoturisme, fundada en 1990, es dedica a difondre informació sobre turisme sostenible. Actualment compta amb membres en 100 països. A l’hora d’apostar per este tipus de turisme és important buscar allotjaments respectuosos amb l’ecosistema. Les cases rurals són una bona opció, però ara també hi ha hotels ecoeficients que minimitzen l’impacte mediambiental, habitatges energèticament autosuficients amb zero emissions de CO2 i càmpings ecològics. Per a desplaçar-nos hem de tindre en compte la petjada ecològica que deixem cada volta que ens movem. Els viatges amb avió suposen més del 40% del total d’emissions de CO2 que es produïxen en l’atmosfera i ja s’han superat els 1.000 milions de desplaçaments anuals a tot el món. Per a l’ecoturisme, convé que els viatgers canvien els seus hàbits de consum i aposten per destinacions de proximitat, que comporten un desplaçament amb un impacte ambiental més baix.

Si volem passar unes vacances ecològiques, hem de buscar activitats relacionades amb la naturalesa. Moltes d’estes les oferixen les mateixes cases rurals: des d’alimentar els animals de la granja, aprendre a conrear un hort o visitar xicotetes formatgeries artesanes, fins a passejar a cavall o practicar esports de muntanya, sempre que respectem l’ecosistema, també s’emmarca dins del turisme ecològic. Totes estes activitats i allotjaments verds es poden contractar a través de portals d’internet, però també hi ha agències de viatges especialitzades en este tipus de turisme.