El consum fantasma: trucs per a reduir-lo a casa

No apagar l’interruptor del televisor o deixar el mòbil carregant-se tota la nit pot eixir-nos car a final de mes. Els electrodomèstics seguixen consumint mentre estan connectats a la xarxa elèctrica, però com podem evitar-ho?

és eco, és lògic

Compartix

El consum fantasma és l’energia que consumim de forma passiva, és a dir, la despesa que produïxen els nostres electrodomèstics quan no els utilitzem però seguixen estant connectats al corrent elèctric. Per exemple, quan apaguem el televisor des del comandament a distància o deixem el portàtil endollat encara que no l’estiguem utilitzant.

Això passa perquè els electrodomèstics tenen una font d’alimentació que convertix el corrent altern en continu i, a continuació, el transforma a la intensitat i la tensió adequada per a cada aparell. Esta font d’alimentació no es desconnecta quan s’apaga l’aparell i, per tant, continua consumint electricitat.

Microones, frigorífic, llavadora, portàtil, DVD, televisors, impressores, forn, rentavaixelles… cada volta tenim més electrodomèstics a les nostres cases i això provoca que el consum fantasma els últims anys s’haja disparat.

Els electrodomèstics tenen dues formes de desconnexió:

Stand-by (mode d’espera): l’aparell està connectat al corrent elèctric i es pot reactivar de forma ràpida.

Off: l’equip pot estar desconnectat o connectat al corrent però no consumix energia i es reactiva endollant-lo o polsant l’interruptor.

Els electrodomèstics en stand-by representen el 2,3% del consum d’electricitat a les llarsi el 10,7% del consum dels electrodomèstics, quasi el mateix consum que eltelevisor (12,2%), segons l’IDAE.

STAND BY

L’stand-by és el tipus de consum fantasma que es produïx quan un electrodomèstic està en espera; és a dir, amb el pilot roig o la pantalla d’informació encesa mentre no està en ús. Esta opció permet activar l’aparell de forma ràpida i en qualsevol moment. L’exemple paradigmàtic és el televisor: l’apaguem des del comandament a distància sense polsar l’interruptor, de manera que es queda la llum roja encesa i continua gastant llum.

Però no només el televisor té este mode, cada volta més electrodomèstics contenen stand-by: els DVD, les cadenes de música, el microones, el TDT, el forn, els termòstats de les calefaccions, la impressora, els altaveus, etc. Si no els desconnectem, bé del corrent o bé de l’interruptor, estos electrodomèstics seguiran esperant noves directrius dels seus amos.

EL MÒBIL NO NECESSITA 8 HORES DE SON  

Les xarxes socials, el Whatsapp i la infinitat de fotos i vídeos que rebem diàriament esgoten la bateria del nostre mòbil cada volta més de pressa. El més habitual és posar a carregar l’aparell quan anem a dormir, però les hores de càrrega d’un mòbil i les de son del seu amo no són les mateixes. Mentre que el dispositiu pot estar carregat en dues o tres hores, el seu propietari dorm de mitjana huit hores.

 Així i tot, el deixem carregant-se les huit hores sense saber que mentre el carregador està connectat a la xarxa elèctrica, consumix energia. En general, mantindre qualsevol electrodomèstic endollat mentre no l’utilitzem comporta una despesa innecessària. A més, carregar el mòbil, la tauleta o el portàtil més hores de les necessàries reduïx la vida útil del nostre aparell.

LA LUZ ROJA, SEÑAL DE AVISO

Els electrodomèstics amb rellotge digital, pilot roig opantalla de temperatura són els que més consumixen quan estan apagats. L’ideal seria desconnectar sempre els electrodomèstics de l’endoll, però amb la quantitat de cables que tenim podria resultar-nos poc pràctic. Tanmateix, hi haalguns trucs que ens poden ajudar a controlar el consum passiu d’estoselectrodomèstics:

1. Apagar el televisor, el DVD i la cadena de música sempre des de l’interruptor.

2. Desconnectar el Wi-Fi si no hem d’estar a casa.

3. Si anem de viatge, desendollar el microones, el forn il’aire condicionat. Les pantalles d’estos electrodomèstics consumixen molta energia.

4. Apagar la impressora i els altaveus de l’ordinador sino els estem utilitzant. Solen estar encesos mentre usem l’ordinador i, fins itot, quan l’apaguem.

5. Utilitzar un temporitzador en els termos d’aigua calenta, de manera que només s’encendrà les hores que li especifiquem.

6. Usar regletes amb interruptor. És una solució fàcil i còmoda. El seu botó d’encesa i apagada permet desconnectar del corrent elèctric diversos electrodomèstics alhora quan no els estiguem utilitzant. A més, si els agrupem per la freqüència d’ús, ens resultarà molt més pràctic.