Les 7 varietats de raïm més utilitzades a Espanya per a fer vi

Ull de llebre, garnatxa, monestrell, carinyena… A l’hora d’elaborar un vi, la varietat de raïm és un dels factors determinants. Al nostre país existixen quasi mig centenar de varietats de raïm, tant tintes com blanques

a examen

Compartix


Al món hi ha unes 5.000 varietats de raïm, encara que poc més de l’1% servix per a l’elaboració de vi de certa qualitat. La varietat de raïm està condicionada per la seua capacitat d’adaptació al terreny, al clima i a les formes de cultiu i elaboració. Fins fa unes dècades, els grans vins s’elaboraven amb varietats utilitzades a les principals regions franceses: Bordeus, Borgonya i Vall del Roine. Són les conegudes cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, merlot o syrah, varietats familiars per a molts. Des de fa temps, però, este domini ha deixat pas a una altra tendència, la recuperació de varietats locals.

En 2015 el registre vitícola espanyol arreplegava 235 varietats de raïm identificades, però aquell mateix any se’n van descobrir 210 varietats més, cosa que va fer que el nostre país encapçalara el rànquing europeu que fins llavors dominava Itàlia amb 400 varietats, seguit de Portugal (300).


ULL DE LLEBRE

És la varietat més estesa al nostre país. Rep este nom per la forma i el color que té. És un raïm amb notes molt afruitades i aromàtiques, que envellix bé en bóta. Este raïm es caracteritza per donar vins molt equilibrats, amb poc de color, i notes de pruna negra, gerd i cirera. A tot el país, segons la regió on es conrea rep diferents noms, com tempranillo, cencibel, tinta del país, tinta de Toro, tinto fino o escobera.


BOBAL

Procedix de la regió valenciana d’Utiel-Requena. Este raïm autòcton ocupa el 75% de la superfície total de la vinya i s’adapta perfectament al seu clima i territori. Produïx aromes de fruita amb record a fruits negres i té una acidesa elevada i uns tanins poderosos. S’utilitza principalment per a elaborar vins negres, encara que també destaca en els rosats jóvens. Estudis científics han demostrat que la varietat Bobal és una de les que tenen un contingut més alt en resveratrol, substància cardiosaludable i anticancerosa atribuïda al vi.




GARNATXA NEGRA

La varietat garnatxa es considerava de baixa qualitat i s’utilitzava barrejada amb altres varietats. Al final del segle XX, l’èxit dels vins de garnatxa del Priorat, a Catalunya, va fer que este raïm es revaloritzara. És el tercer raïm negre més utilitzat a Espanya, després de l’ull de llebre i el bobal. El garnatxa madura tard, per la qual cosa necessita unes condicions seques i càlides. A Espanya està present a La Rioja, Madrid, Navarra, Toledo, Saragossa i Catalunya. Els vins elaborats amb garnatxa són potents, amb molta graduació alcohòlica. Sol utilitzar-se per a elaborar vins jóvens i rosats, així com criances.

CARINYENA

Raïm autòcton de la zona d’Aragó, és una de les varietats de raïm més antigues d’Espanya i una de les més conreades a la resta del món. És un fruit amb un contingut alt en tanins, que sol mesclar-se amb altres varietats. Els  vins monovarietals tenen una aroma lleugera de violeta i són sedosos en boca, amb un grau alcohòlic que pot arribar als 13º. Es coneix com mazuelo o mazuela a La Rioja i com samsó a Catalunya.

MONESTRELL

La varietat monestrell es conrea principalment al Llevant, Catalunya i Albacete. L’estil de vi varia molt en funció del lloc on es produïx, però se’l distingix per unes notes de terra, així com aromes de fruites roges suaus. Este raïm té un arrelament especial a les regions d’Alacant i Murcia, on s’utilitza com a monovarietal, o barrejada amb syrah, cabernet sauvignon o merlot.

MORASTELL

Molt estés a Navarra i La Rioja, on rep el nom de graciano i s’utilitza per a elaborar vins de gran reserva. A Andalusia se’l coneix com tintilla de Rota. El vi que produïx este raïm es caracteritza pel color roig intens, una acidesa important, una forta aroma i una gran capacitat per a envellir correctament.

MENCÍA

Es conrea principalment a Astúries, Santander, León i Galícia i s’associa, sobretot, als vins d’El Bierzo. Produïx vins afruitats, amb gran color i acidesa. És un raïm amb molt de taní que dóna uns vins amb una lleugera astringència, però amb molta personalitat.