Com podem mantindre l’ordre amb el mètode Marie Kondo?
T’ensenyem a mantindre l’ordre amb el mètode de Marie Kondo. No et perdes els millors consells i comença a tindre la casa ordenada i neta.
a examen
Compartix
Amb el canvi d’estació, no són poques les persones que volen fer una neteja a fons de la casa per a preparar-se per a la tardor. Generalment, això inclou revisar i netejar els armaris, la roba i altres estris personals. Però, com es fa exactament sense desesperar-nos en l’intent? Un dels mètodes que han guanyat més popularitat en els últims anys és el Konmari, ideat per la popular empresària japonesa Marie Kondo.
Què és el mètode Marie Kondo?
Marie Kondo és una mestra de l’ordre. El seu llibre La màgia de l’ordre és un èxit de vendes a nivell mundial, i inclús Kondo va protagonitzar un xou en 2019 en Netflix centrat en la seua particular manera d’ordenar, que ja ha revolucionat la vida de moltes persones amb els seus trucs i consells sobre este tema.
El ritme de vida frenètic que portem, el treball, la criança dels menuts de casa i la poca vida social que, a vegades, podem permetre’ns ens fan molt complicat que ens centrem a tindre la casa en ordre. No obstant això, Marie Kondo afirma que això pot ser fàcil, i que per a ordenar només cal seguir algunes regles ben senzilles. Es basen, fonamentalment, a descartar el que no ens fa feliços i a plegar la roba verticalment. Això és el que ens diu el mètode Konmari:
- Compromet-te amb l’ordre. Si volem provocar un canvi real en les nostres vides, hem de deixar de banda les distraccions i la procrastinació.
- Imagina’t la vida ideal. Si imaginem la casa ordenada, ens sentim bé. Doncs s’ha d’intentar convertir este pensament en una realitat.
- Descarta abans d’ordenar. No té sentit ordenar sense netejar abans; per tant, cal desfer-se de tot allò que no ens servisca abans de posar-nos a netejar a fons. Marie Kondo remarca que revisem la roba que no ens hem posat en anys i que, en cas que no ens faça feliç, li diguem adeu (millor donar-la que tirar-la, això sí).
- Categoritza. Una bona manera d’ordenar és fer-ho per categories: el tipus de roba, els colors, les temporades… en comptes d’ordenar pel lloc d’emmagatzematge.
- Ordena dins de l’ordre. El mètode Konmari indica que, si ens posem a ordenar, primer va la roba, després els llibres, després els papers i, finalment, els objectes diversos i les peces amb valor sentimental (Kondo afirma que quan arribem ací ja estarem preparats i entrenats per a enfrontar-nos a este últim pas).
- “Et fa feliç?” és la pregunta clau: pràcticament el que més importa del mètode de Marie Kondo. Si és que sí, ens ho quedem; si no, és millor no guardar-ho i donar prioritat a altres coses que realment sí que ens alegren.
Mètode Marie Kondo: la roba sempre ordenada
Marie Kondo té clar com s’ha d’ordenar la roba. Assegura que el més important és que les peces estiguen plegades verticalment. Per a fer-ho, cal plegar cada peça en rectangles i col·locar-la d’esta manera, i no horitzontalment, ja que així ocuparà menys espai i, a més, ens permetrà tindre una vista més clara de tot el que tenim i d’on està. En esta línia, hem d’intentar penjar la menor roba possible, ja que en este espai pot cabre més roba plegada; de fet, només es recomana que es pengen en perxes les camises delicades o els abrics. Les peces més llargues i pesades hem de posar-les a l’esquerra, i la roba lleugera, a la dreta. Pel que fa a la roba plegada, les tonalitats clares han d’anar davant.
A l’hora de desfer-se de roba, primer cal descartar la d’altres temporades perquè no la necessitarem en este moment. Després, la roba de temporada i, a continuació, els complements (per exemple, podem guardar unes bosses dins d’unes altres, encara que mai més de dos i amb les anses fora). Amb tot, és habitual que només ens quedem amb un terç de la roba que teníem.
Marie Kondo t’ajuda a ordenar l’armari sense calaixos
El mètode de Marie Kondo funciona en un armari sense calaixos? La resposta és sí. De fet, sempre es poden usar caixes de plàstic translúcides o cistelles de rotang on posar la roba verticalment si l’armari no té calaixos. També es poden instal·lar cistelles metàl·liques extraïbles (que permetran vore la roba de manera més còmoda) o col·locar les sabates en organitzadors de sabates. Així mateix, es poden instal·lar suports per als pantalons per a vore’ls a primera vista. Si fa falta més espai, una bona opció pot ser afegir una barra més a l’armari. A més, Marie Kondo recomana instal·lar caixes o cistelles amb elements que usem menys en la part de baix de l’armari. Ja ho veus: per a ordenar l’armari no fan falta calaixos, només espai d’emmagatzematge (com ara caixes).
Ordena’t les sabates amb el mètode Marie Kondo
El mètode Marie Kondo també arriba fins a les sabates. Per a fer una neteja exhaustiva del sabater, la guru japonesa suggerix que traiem totes les sabates que tenim i les posem a terra. Després, les classifiquem: de taló, sandàlies, botes i botins… de manera que puguem visualitzar-ho tot i la selecció siga més fàcil. Primer, igual que amb la roba, ordenem les sabates d’altres temporades i, a continuació, passem a les actuals.
Si una sabata està desgastada, trencada o ens fa mal, el més adequat es retirar-la de la col·lecció. Ens acomiadem de les sabates, els donem les gràcies pel servici prestat i seguim. Després d’una primera selecció, arriba el moment de l’autèntica introspecció. Valorem els conjunts que tenim i vorem realment què utilitzem amb més freqüència. Estos conjunts seran els que col·locarem després en un lloc accessible de l’armari, com ara la part de baix o el sabater del rebedor. D’altra banda, els conjunts d’ús més esporàdic els posarem en la part de dalt de l’armari. També podem separar les sabates pel color, la forma o la marca. Les més pesades han d’anar en la part de baix, i les més lleugeres, en la de dalt. A més, les caixes poden ajudar-nos a tindre-ho tot més ordenat.
Organitza’t la maleta amb Marie Kondo
A banda de tot això, el mètode Marie Kondo també encaixa amb les maletes. Kondo recomana fer les maletes d’una tirada, poc abans del viatge, per a evitar ficar i traure coses. En la maleta, s’ha de separar la roba i el calçat, els elements de cura personal, la documentació (passaports, targetes, assegurances…) i els dispositius electrònics. Hem de plegar tota la roba verticalment per a evitar arrugues i deformacions i col·locar en la part de baix les sabates o els vaquers perquè, quan la maleta estiga dreta, aguanten el pes d’altres objectes. Les peces més delicades i propenses a arrugar-se, com els vestits, aniran horitzontalment damunt de tot.
D’altra banda, cal col·locar les sabates en bosses de roba, amb les soles encarades. Finalment, aprofitem tots els espais lliures per a col·locar accessoris i roba interior.
Amb Marie Kondo, l’ordre en casa no se’t resistirà mai més.