8 mites sobre el reciclatge

Descobrix 8 mites del reciclatge que segur que no coneixies: què és material reciclable, reciclatge del plàstic i del paper, contenidors de reciclatge i on cal depositar objectes com els joguets i els tovallons bruts...

és eco, és lògic

Compartix


Tot i que cada vegada hi ha més consciència sobre la importància de reciclar, poden sorgir molts dubtes que a l’hora de classificar el fem perquè es recicle correctament. Ja fa molts anys que a Espanya es recicla, però encara hi ha objectes que generen molts dubtes d’on s’han de depositar. A continuació, et donem una llista d’errors comuns a l’hora de reciclar, elaborada per Ecoembes.


I això, on es recicla?

  1. Els joguets i altres plàstics no van al contenidor groc. Al contenidor groc només hem de depositar els envasos de plàstic, llandes i brics. Els joguets de plàstic, els biberons i xuplons, els utensilis de cuina i els poals de plàstic, com els de la platja, van al contenidor de residus.
  2. Els tovallons de paper i els cartons bruts no van al contenidor blau, sinó al de restes orgàniques.
    1. Brics de llet o de suc: sempre al contenidor groc, ja que estan compostos de cartó, plàstic i alumini.
    2. Cartó de les caixes de pizza: com que tenen taques de greix o restes de menjar, s’han de tirar al contenidor de restes i no al de paper, perquè esta brutícia pot devaluar la qualitat del paper reciclat.
    3. Tovallons de cuina i papers bruts: també van al contenidor de residus, com els bolquers o les tovalletes, i mai s’han de tirar pel lavabo.
  3. Tovallons de cuina i papers bruts: també van al contenidor de residus, com els bolquers o les tovalletes, i mai s’han de tirar pel lavabo.
  4. Els penjadors, al groc. Saps que els penjadors que ens donen quan comprem roba es consideren un envàs? Per tant, s’han de depositar al groc. El més sostenible és donar-los una segona utilitat, però, si et semblen massa fluixes i no les has d’utilitzar, les has de rebutjar al contenidor d’envasos.
  5. Paper plastificat de la pescateria i la carnisseria. S’han de separar els envasos dels productes a granel amb què s’emboliquen els productes de les seccions al tall. El paper al contenidor blau, i el plàstic, al groc. En el cas de les safates de porexpan, sí que van al contenidor groc perquè són 100% reciclables.
  6. Bossa compostable de la secció de frescos. Les bosses transparents, més menudes i finites, que s’utilitzen per a la fruita i la verdura a granel o per a posar tots els paquets d’aliments quan comprem als mostradors de pescateria, carnisseria i xarcuteria, es reciclen al contenidor marró d’orgànic.
  7. El paper i el vidre és millor depositar-los al contenidor sense bosses. És habitual anar acumulant-los en casa, en una bossa de plàstic, per a dur-los a reciclar. Però quan depositem els vidres en l’iglú verd han d’estar tan nets com siga possible: hem de llevar-los les tapes i els taps, que van al groc, i els suros. No hem de tirar a este contenidor la bossa de plàstic amb què els transportem.
  8. I què fem amb el poliestiré expandit? És el material que compon la majoria de les safates de menjar a domicili, las caixes on transportem menjars –freds o calents–, els gots de café per a mantindre la calor o el farciment aïllant de molts electrodomèstics… És 0% biodegradable, és a dir, mai es descompon en l’ambient. S’ha de tirar al contenidor d’envasos, llandes i brics: el groc.