Descobrix l’impacte ambiental de la pandèmia

L’any passat vam viure una situació inaudita provocada per l’aparició dela COVID-19, que va afectar diversos àmbits de la nostra vida. La major part dela població es va vore obligada a quedar-se tancada en casa durant uns mesos, iaixò va afectar enormement la natura.

és eco, és lògic

Compartix

Juntament amb el confinament, totes les accions ideades per a frenar elcontagi del virus han repercutit indirectament en el medi ambient; algunes l’hanbeneficiat, però moltes altres l’han perjudicat encara més. Tens ganes dedescobrir el progrés de l’impacte ambientalde la pandèmia? Si és així, t’ho contem a continuació.

Pandèmia i medi ambient: impactes positius 

Des del 15 de març fins al 21 juny de 2020, els ciutadans espanyols ens vam vore forçats a quedar-nos en casa per a frenar els efectes de la COVID-19. A més del confinament de la població, el Govern també va adoptar diferents mesures que impedien als ciutadans de diferents països entrar en el nostre país i que van beneficiar enormement la natura.

  • Reducció de gasos d’efecte d’hivernacle i millora en la qualitat de l’aire: les mesures que es van prendre per a contindre la pandèmia arreu del món, la paralització de la indústria i la reducció de desplaçaments van provocar un gran descens en les emissions de gasos, com el diòxid de nitrogen, i van fer que la puresa de l’aire tornara a moltes ciutats. Este esdeveniment va ser captat per diversos satèl·lits de l’Agència Espacial Europea, on es veia molt clarament la diferència en l’atmosfera entre un any i l’altre.
  • Reducció de la contaminació acústica: durant el temps que la població va estar confinada, el soroll produït per l’activitat humana també es va vore reduït en les grans ciutats, i per fi va aconseguir el volum de decibels recomanat per l’Organització Mundial de la Salut.
  • Els animals salvatges van ampliar les seues zones d’espai vital: el confinament sever que va patir la major part de la població va comportar l’oportunitat d’observar com actua la natura quan els humans no l’entorpim. Imatges d’animals de diferents espècies, naturalment salvatges, envaint entorns urbans van inundar la premsa arreu del món.
  • Aigües més netes: amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, molts països van tancar els aeroports però també els ports, així es va impedir el pas a diferents tipus d’embarcacions. Com a efecte secundari d’esta mesura de prevenció, els mars també es van oxigenar de tota la contaminació a què estaven acostumats ja que, a més de totes les deixalles que es tiren al mar, moltes embarcacions, sobretot els creuers de luxe, contaminen fins a cinc vegades més que el total de vehicles que circulen per tot el territori peninsular. Un clar exemple de com va afectar el confinament al mar és la ciutat de Venècia, que, durant este període de temps, va vore com les aigües dels canals es tornaven totalment cristal·lines.


 Pandèmia i medi ambient: impactes negatius

L’ús del plàstic i diversos materials d’un sol ús, juntament amb el consum obligatori de les mascaretes, han tingut un paper molt important en la pandèmia. I, encara que el seu ús ha ajudat a frenar l’expansió del virus, ha acabat convertint la COVID-19 en una amenaça real per al medi ambient, a més d’una amenaça per a la salut pública.

  • Contaminació del medi ambient: les mascaretes d’un sol ús, els gels hidroalcohòlics, les pantalles facials o els guants són alguns dels elements, compostos majoritàriament per plàstic, que hem introduït en la nostra rutina diària (sense comptar els hospitals, que en fan un ús encara més gran). Si la contaminació per l’ús massiu del plàstic ja era un problema greu en el nostre planeta abans de la pandèmia, l’ús desmesurat de productes compostos per este material ha acabat agreujant-lo, ja que els mars, les platges, les muntanyes i els carrers s’han vist envaïts per mascaretes i guants.
  • Invasió de l’entorn dels animals: molts animals han vist com el seu entorn s’omplia de sobte d’elements perjudicials per a la seua salut i per al medi ambient, com les mascaretes. Este element no només tarda a descompondre’s aproximadament 400 anys, sinó que pot ser un parany mortal per a la fauna. A més dels residus que acaben al mar i que agreugen encara més el problema dels animals marins, els centres veterinaris alerten que cada vegada més arriben ocells que s’han quedat totalment atrapats per les gomes de les mascaretes o que han acabat ofegant-se. Per això, recomanen categòricament a la població que abans de tirar-les en tallen les gomes perquè, així, poden salvar vides.


Pandèmia i medi ambient: situació actual

La situació actual en el nostre país és fins i tot pitjor que abans de la pandèmia, ja que, als efectes negatius de la COVID-19 que hem tractat anteriorment, hem d’afegir un descens en l’ús del transport públic, o compartit, amb l’augment respectiu del consum dels cotxes particulars. Això ha augmentat la generació de gasos d’efecte d’hivernacle, com el diòxid de nitrogen, que incrementa la contaminació de la nostra capa d’ozó.

A tots ens ha tocat patir els efectes d’esta pandèmia i, encara que hi ha coses que no estan en la nostra mà, sí que ho està ajudar o perjudicar el medi ambient del nostre planeta. Cada gest compta. Actua amb responsabilitat!