Per què els gats pasten? 

Estos animals tan estimats i únics tenen comportaments molt curiosos a vegades. Descobrix per què els gats pasten amb les potes les mantes i coixins.

mascotes

Compartix

Si eres un amant dels felins, ja sabràs que estos tenen  comportaments, com a mínim, curiosos. Probablement deus haver-te fixat en un gest que repetixen sovint i et preguntes: per què els gats pasten? I és que sí, a vegades els nostres amics peluts sembla que pasten pa quan estiren les potes, però en realitat este comportament va molt més allà de la mera anècdota.


Els gats pasten normalment les superfícies blanes (i fins i tot, a vegades, als amos, com t’explicarem més endavant). Per a fer-ho, els felins estiren les potes de davant i les mouen rítmicament. Els anglesos, de fet, han batejat este costum amb el terme kneading, que significa, precisament, “pastar”. Quan pasta, el gat sol entrar en una espècie de trànsit, i és habitual que ronque i mostre una expressió de la relaxació amb els ulls quasi tancats. 


Però no penses que això és estrany perquè, que els gats pasten les mantes, té una explicació. Encara que no és una certesa científica, tot apunta que els gats comencen a pastar quan són cadells. En esta època, necessiten llet materna i, per a fer-ho, pressionen amb les potes al voltant del mugró de la mare per a afavorir l’eixida de la llet. El fet de pastar sembla que es queda en la seua memòria com un record agradable associat a un moment plaent. 


Per què els gats ronquen i pasten es deu, principalment, a estos orígens primitius. D’altres apunten, en canvi, que pot deure’s a un altre motiu, i és que els gats pasten per a marcar territori. Els gats tenen en els coixinets unes glàndules odoríferes que segreguen feromones, i amb la fricció que fan sobre les superfícies blanes (ja siga un coixí, una manta o un peluix) les alliberen i deixen així constància del seu territori. 


A més de tot això anterior, els gats també pasten per pura comoditat. Els felins són un dels animals més refinats i faran tot els possibles per estar a gust. Així doncs, els gats també pasten prèviament abans d’arraulir-se per a dormir plàcidament. 

Per què el teu gat et pasta a tu?

Pot ocórrer que els gats també pasten els seus amos o altres humans. Però, per què el meu gat em pasta? Simplement, perquè es troba segur i tranquil. I és que el gest de pastar només es produïx en situacions així, quan el felí es troba especialment confiat. Segurament, ho fa en la panxa o en les cames i acompanya el gest amb uns roncs relaxants. És una cosa que reforça el vincle entre els dos i suposa una mostra d’afecte per part de la nostra mascota, encara que per a evitar arraps, és millor assegurar-se que té les ungles curtes. 


Que el meu gat paste i mossegue la manta, a més, es pot deure al fet que esta li recorde vagament al mugró matern. Alguns gats llepen les vores del coixí o de les mantes precisament per això, i ho continuen fent fins i tot quan són adults i ja no obtindran com a recompensa la llet materna. Però, en línies generals, que els gats pasten és un símbol de felicitat, així que no t’espantes quan els veges comportant-se així.