Quan pot eixir al carrer un cadell? 

Quan pot eixir al carrer un cadell? Consells i guia sobre l’edat adequada i les precaucions necessàries per a mantindre el teu cadell segur.

mascotes

Compartix


El primer passeig d’un cadell és un acte molt emocionant, però segur que et sorgixen moltes preguntes abans de fer eixe primer pas amb la teua mascota. Per exemple, quan pot eixir al carrer un cadell?, puc traure el gos sense vacunes?

Per moltes ganes que tinguem d’eixir a passejar amb el nostre amic pelut, el més important és garantir la seua salut i benestar, i això implica, entre altres coses, que estiga vacunat correctament. De fet, les vacunes no són només clau perquè els animals enfortisquen el sistema immunitari i cresquen sans i forts, sinó que també prevenen malalties greus com el borm, el parvovirus, l’hepatitis, la leptospirosis, la parainfluença o la ràbia.



Quan pot eixir el meu cadell per primera vegada?

Llavors, tenint en compte la qüestió de les vacunes, quan pot eixir el meu cadell per primera vegada? Per norma general, es considera que als tres o quatre mesos d’edat, els cadells ja estan preparats per a començar a eixir al carrer. La primera vacuna es posa entre les sis i huit setmanes de vida, i la segona dosi i les de reforç, al voltant de les dotze setmanes. Una vegada completat este primer cicle, el cadell ja està preparat per a explorar el món extern, i no només això, perquè ja podrà socialitzar també amb altres gossos.

Això sí, convé recordar que no servix de res que el tragues al braç fins que no haja passat este temps, ja que el seu sistema immunitari no estarà completament desenvolupat. Hauràs d’esperar fins a esta data per a poder traure el gosset al carrer a passejar. La paciència valdrà la pena quan puguem eixir amb la mascota i fer junts una passejada.

Independentment que el cadell no isca al carrer durant les primeres setmanes de vida, durant este temps també és important que el supervises en casa, ja que pot ingerir substàncies o objectes de manera accidental. Les precaucions són un poc més laxes quan l’animal arriba als cinc mesos de vida, ja que en eixe moment es considera que el gos ha assolit un 99% de la capacitat immunitària i, per tant, està més segur contra les possibles patologies.

Puc posar un xip al meu cadell?

La resposta curta és que sí: pots fer-ho i ho has de fer. El xip per a cadells és una ferramenta molt útil, ja que és un mètode per a reforçar la seguretat del gos. El xip no deixa de ser un xicotet dispositiu que ajuda a identificar l’animal i que, en cas que es perda o s’extravie, pot ajudar a localitzar-lo (per això es recomana que les dades siguen les més actualitzades possibles perquè l’eficàcia siga total). A més, el microxip no és una mera opció, en molts llocs també és un requisit legal.

A més de tot això, també és recomanable que el cadell porte una placa identificativa en el collar, on també es pot incloure informació com l’adreça o un número de telèfon.



Com puc traure a passejar el meu gos per primera vegada

Perquè l’experiència siga tan positiva i segura com es puga, et deixem algunes recomanacions per a la primera vegada que isques a passejar amb el cadell:

  • Tria un lloc tranquil i poc concorregut. Evita els carrers o els parcs sorollosos i amb molta afluència de gent i d’animals. Pel que fa a quant de temps es pot traure un cadell, el millor és que el primer passeig siga curt, d’uns deu o quinze minuts. Observa el cadell en tot moment i, si està cansat o decaigut, torna a casa. Hi haurà temps per a continuar explorant i coneixent el món exterior.
  • Assegura’t que tens un equip adequat; és a dir, objectes i utensilis com ara un collar o una corretja. També pots considerar utilitzar un arnés, encara que pot ser que, depenent de la raça, siga més o menys indicat.
  • Porta alguns snacks de recompensa per si el cadell es porta bé durant el passeig. Suposaran un premi per a ell i una motivació per a eixir a l’exterior a passejar. No t’oblides de dur aigua fresca i un bol, especialment si fa calor, i bosses per a arreplegar els excrements.
  • Tin paciència, perquè el cadell tardarà un temps a adaptar-se a eixe lloc nou que està fora de casa. Per això, deixa’l que olore i observe al seu ritme, amb tranquil·litat i calma.
  • Evita que interactue amb gossos desconeguts fins que estigues completament segur de com es porta i, sobretot, quan sàpies el seu estat de salut. En esta línia, no el deixes solt al principi i tin-lo controlat, ja que no sabràs com reacciona davant de diferents estímuls fins que no passe un temps.

Quant de temps puc traure el meu cadell?

Com a mínim, un cadell s’hauria de traure unes tres vegades al dia. Estar a l’exterior no només li servirà perquè faça les seues necessitats, sinó també perquè s’exercite i socialitze. De tota manera, esta xifra no és fixa, ja que la quantitat de vegades que necessita eixir al carrer dependrà del cadell i de les seues necessitats específiques. Hi ha gossos, per exemple, que necessiten eixir fins a cinc o sis vegades al dia.

I si el meu cadell no vol eixir?

No et preocupes: és normal que un cadell puga ser reticent a eixir a passejar, sobretot al principi. Davant d’esta situació es recomana, sobretot, paciència i calma. Es pot anar fent un acostament gradual, i traure’l cada dia una estoneta fins que li agafe el puntet. També pots motivar-lo amb llepolies, joguets o paraules d’ànims.

Si al principi el cadell no vol eixir, hauràs de donar-li encara més importància al fet que l’ambient siga tranquil i segur, i evitar (almenys al començament) la sobreestimulació. Així, a poc a poc, estem segurs que al teu gosset li encantaran els passejos i els disfrutarà bona cosa.