Què és el medi ambient per als xiquets?

Què és el medi ambient per als xiquets? Descobrix com despertar i fomentar la seua consciència per la cura del nostre entorn.

és eco, és lògic

10 desembre 2018

Compartix


La cura del planeta, del medi ambient, és cosa de tots, fins i tot dels més menuts. Però, com podem ensenyar els xiquets a cuidar l’entorn? Com podem fomentar que tinguen un comportament ecològic? I a partir de quina edat?

Tenint en compte que els xiquets aprenen jugant i de les seues experiències quotidianes i que l’exemple és un dels ensenyaments més poderosos, ja tenim algunes claus de les quals podem partir des de casa. D’una manera divertida i senzilla podem despertar en els nostres fills l’interés per cuidar la naturalesa, els recursos naturals i el clima.

Sobre els 3 anys, els xiquets comencen a mostrar interés i curiositat per les coses, volen conéixer tot el que els envolta. Este podria ser un bon moment per a despertar i fomentar la seua consciència ecològica. A continuació, et donem algunes idees perquè aprenguen a cuidar l’entorn de la manera més senzilla:1. Reciclar, que condisca l’exemple!

Els xiquets són “esponges” i fan el que veuen, així que, si recicles a casa, ja tens una part guanyada. Explica-li per a què servix cada poal, i insistix en la importància de reduir el fem que generem:

- Ensenya-li la regla de les 3 “R”: reduir, reciclar i reutilitzar. Vos podeu inventar junts una cançó perquè la recorde millor. També amb els residus que van en cada poal.

- Compra els poals de color i personalitza’ls en família, pintant cada un de blau, groc, verd i gris. Fins i tot, podeu decorar-los de forma divertida, amb adhesius al·lusius a cada residu. Així ho recordaran millor.

- També podeu fer una “taula de tasques”; en comptes de fer-ho amb els dies de la setmana, feu-ho amb els poals de reciclar, i cada vegada que et diga bé en quin poal ha de tirar cada cosa, li poses un adhesiu d’estrela i pacteu un premi, el que sàpies que li agrada més. Segur que li encanta!

Ensenya-li que reciclar és divertit, com decorar els poals en família, pintant-los de cada color i personalitzant-los amb adhesius i inventant cançons per a recordar on va cada objecte, amb premi inclòs!

2. Estalviar energia

Una altra manera de cuidar el medi ambient és estalviant recursos, com l’aigua o la llum. Acostuma’l que tanque l’aixeta quan es llave les dents o la dutxa mentre s’ensabone. També a apagar els llums quan isca de les habitacions. És important que li expliques que els recursos naturals són limitats i que cal cuidar-los.

3. Respectar la naturalesa

Si el teu fill ja parla, potser t’ha preguntat on viuen els animals. Una bona idea és anar al camp amb els xiquets a passar el dia de pícnic i deixar que es relacionen amb la naturalesa amb tots els sentits, olorant una flor sense arrancar-la, sentint els pardalets en silenci, tocant els arbres, veient les fulles al terra i jugant amb elles a fer manualitats, no tirant fem a terra ni xafant les flors… Els hem d’explicar que la naturalesa és la casa dels animals i que és important observar-los sense molestar-los.4. Reduir la contaminació

Una bona manera de contribuir és utilitzar menys el cotxe, i explicar al xiquet el sentit d’anar caminant als llocs, com a l’escola, o amb bicicleta i optar pel transport públic, en comptes del cotxe particular. En cas que no es puga, hem d’intentar compartir el cotxe amb altres companys de l’escola i explicar que així contaminem menys perquè el cotxe funciona amb gasolina o gasoil, derivats del petroli, que emet gasos que contaminen. D’esta manera, reduirem la petjada de carboni de la família. A més, li podem explicar que el petroli es trau del fons de la terra i que és molt escàs.

5. Utilitzar material reciclat i productes ecològics

Tant en les llibretes o els fulls, com per als joguets. També jugar amb objectes reutilitzats, per exemple rotllos de paper higiènic, llandes de refrescos com a portallapis, xapes de begudes per a fer carreres… Segur que es divertiran molt en el procés. Els hem d’explicar que el paper s’obté dels arbres i que si en reduïm el consum o el substituïm per l’ecològic, cuidarem la naturalesa perquè puga descansar, recuperar-se i “sentir-se bé”.

En general, hem d’inculcar en els xiquets hàbits de compra més ecològics, per exemple dur la bossa de plàstic o de ràfia o el carro per a anar a comprar. Segur que, en el cas del carro, els encanta portar-lo ells.