Reduïx la petjada ecològica en les compres
Reduir l’impacte que les nostres compres generen en l’entorn té beneficis, tant per al medi ambient com per a nosaltres mateixos. Et donem les claus per a reduir la petjada!
és eco, és lògic
Compartix
El terme petjada ecològica va ser encunyat en 1996 per Mathis Wackernagel i William Rees i és un indicador o mesura de l’impacte de les activitats humanes sobre la natura. Què podem fer en el nostre dia a dia per a reduir-la? A continuació t’expliquem com podem fer que la nostra compra deixe la mínima petjada possible. Cada gran canvi comença amb uns xicotets passos.
Com pots disminuir la petjada ecològica en les compres
- Alternatives al cotxe: quan vages a comprar, utilitza el transport públic, ves caminant o amb bicicleta per a ajudar a reduir la contaminació de l’aire i, al mateix temps, mantindre’t en forma.
- Pensa abans de comprar: consumir de manera responsable és la primera acció per a reduir la petjada ecològica. Pren consciència de la necessitat del que vols comprar abans d’adquirir-ho.
- Recicla tot el que consumisques: aprofita cada aliment per a evitar el malbaratament alimentari i, abans de tirar res, pensa si pot tindre un segon ús donant-ho o regalant-ho.
- Opta per l’ecodisseny: tria mobles i objectes decoratius que utilitzen fusta reciclada, cartó, plantes, etc. per a fabricar-los.
- Fixa’t en l’etiquetatge: mira si la roba està fabricada amb materials reciclats i si certifica el tractament d’aigües residuals en la fabricació.
- Evita els tints en la roba: alquilfenols, metalls pesants o ftalats són nocius per al medi ambient.
- Aposta pel comerç just, que garantix que els seus productes s’han elaborat de manera justa amb la població local i la naturalesa.
- Tria productes locals, ja que, d’esta manera, reduiràs l’emissió del CO2 necessari per a transportar-los.
- Estalvia energia: si has de comprar bombetes, opta per leds de baix consum. A l’hora d’adquirir electrodomèstics, tria els C o més.
Consells per a reduir la petjada en el supermercat
- Compra aliments locals, de km 0 i de temporada:
- S’evita el transport de mitjana o llarga distància.
- S’utilitzen menys envasos: com que no han de viatjar tants quilòmetres, no necessiten tant d’envasament, ni per a protegir-los ni per a conservar-los.
- Més sabor: els aliments estaran més saborosos perquè es cullen en el moment òptim de maduració.
- Preu: com que són de temporada, hi ha més oferta en el mercat.
- Tin en compte l’origen i la forma de producció, informació que apareix en l’etiqueta. Consumix aliments de producció ecològica que hagen utilitzat pocs insecticides i fertilitzants (o cap) durant la producció.
- Compra els productes en paquets que siguen més grans, sempre que els hages de consumir, per a estalviar en envasos.
- Busca sempre la manera de reutilitzar els productes que compres, com botelles i llandes, per a donar-los una segona vida i, en última instància, recicla’ls correctament.
- Valora les accions sostenibles de les marques: com l’ús d’envasos sostenibles, productes orgànics i altres comptes amb el medi ambient. Com més compren els consumidors productes desenvolupats amb estratègies sostenibles, més companyies voldran fer el mateix.
- Recicla correctament tots els envasos: separar el fem donarà una segona vida a objectes que ja no tenen cap ús concret.
Com contribuïm al medi ambient?
- Es reduïxen les emissions de CO2.
- S’estalvia energia i matèries primeres per a produir els productes i envasos.
- Disminuïx la contaminació de l’aire, que afecta la salut de milions de persones en el món.
- S’optimitzen els recursos agraris i es reduïx la contaminació d’aqüífers per nitrats.
Quins beneficis obtenim nosaltres com a consumidors?
Estalviem en carburant, ja que s’utilitza menys el cotxe i més el transport públic.
- Fomentem l’economia local: si comprem productes en negocis locals, invertim més en la zona i creem riquesa i ocupació en la comunitat.
- Estalviem en la cistella de la compra.
- Contribuïm a deixar un planeta menys contaminat a les futures generacions.