Trucs per a estalviar

L’eficiència energètica es planteja com una de les mesures de fre per al canvi climàtic i per a tindre una societat més sostenible, juntament amb el desenvolupament d’energies renovables i una política de transport menys agressiva amb el medi ambient. Però, som responsables amb l’ús que fem de l’energia en el nostre dia a dia? Et deixem 10 claus per a ser més eficients a casa nostra.

és eco, és lògic

Compartix


1. Revisa les finestres

Una de les principals fonts de pèrdua de calor són les finestres. Revisa que els tancaments estiguen en condicions òptims o posa’n uns amb aïllament tèrmic. És recomanable, així mateix, instal·lar doble vidre per a disminuir la necessitat de calefacció a les habitacions.

2. Passa’t al led

Les peretes incandescents perden energia en forma de calor. Instal·lar bombetes led és una xicoteta inversió que es vorà amortitzada ràpidament. Els leds poden reduir en un 22 % el consum energètic de qualsevol casa i s’adapten a qualsevol llum que pugues tindre.

3. Revisa la instal·lació elèctrica

A casa nostra, el primer que podem fer és revisar l’estat de la instal·lació elèctrica, no només per a evitar despeses innecessàries tant d’energia com de diners, sinó per una qüestió de seguretat. Una possible sobrecàrrega pot desembocar en un incendi.


4. Utilitza la calefacció de manera eficient

L’ideal és mantindre la calefacció de les estances a 20 ºC, l’aire condicionat a 26 ºC i l’aigua calenta a 35 ºC. Cada grau de diferència suposa una diferència del 8 % d’energia. Un consell: quan poses en marxa l’aparell, no li exigisques el màxim de temperatura, no refrescarà o calfarà l’habitació més de pressa, només aconseguiràs que gaste més energia.

5. Aprofita els recursos naturals

Apujar les persianes, córrer les cortines o pintar les parets amb colors clars són algunes pràctiques que reduïxen la necessitat d’il·luminació artificial. Així mateix, si obris les finestres de manera que es puguen crear corrents d’aire naturals podràs ventilar la casa de manera eficaç i disminuir l’ús d’aire condicionat.

6. Instal·la electrodomèstics de baix consum

Quan hages de substituir electrodomèstics vells, fes-ho per aparells nous que tinguen una etiqueta energètica de baix consum energètic. Opta per electrodomèstics de classe energètica A++ o A+++, que permeten un estalvi del 70 % en el consum d’energia respecte dels de classe A.

7. Fes un ús responsable d’electrodomèstics

Utilitza sempre a càrrega completa la llavadora, el rentavaixelles i l’assecadora, així com els programes ecològics i econòmics. Evita el prellavat en la llavadora i utilitza aigua freda sempre que siga possible.


8. Compte a la cuina

Utilitza l’olla de pressió sempre que pugues, el consum energètic es pot reduir fins a la meitat. Cuinar al microones també suposa un estalvi de temps i d’energia. Si utilitzes el forn, evita obrir-lo mentre estiga funcionant, ja que suposa una baixada d’uns 20 ºC de temperatura. Finalment, apaga el foc 5 o 10 minuts abans d’acabar la cocció per a aprofitar la calor residual.

9. Invertix per a millorar el consum d’aigua

Instal·la airejadors a les aixetes, disminuiràs fins a un 50 % el consum. Amb l’ús d’una cisterna de doble descàrrega també reduiràs la despesa a la meitat.

10. Adéu a l’apagada en espera

Apaga amb l’interruptor tots els aparells electrònics si no els has d’utilitzar. Es calcula que entre el 7 % i l’11 % del nostre consum energètic procedix del consum fantasma i això es traduïx en una despesa anual que s’acosta als 100 € aproximadament. Pots utilitzar regletes amb interruptor, de manera que apagues del tot els aparells o els carregadors no consumisquen ni gasten energia.