Com acostumar a un xiquet a dormir sol?
Com ensenyem als xiquetes a relaxar-se i a dormir millor
cures infantils
Compartix
Al contrari del que pensa molta gent, tindre actius els xiquets fins a just abans de gitar-se complica molt la conciliació del son. Per a ells mai no és bon moment per a parar, i portar-los al llit en plena acció pot produir enrabiades i discussions.
Igual que els adults, els menuts de la casa necessiten un moment previ de tranquil·litat per a relaxar-se i adormir-se més fàcilment. A continuació, vos donem alguns consells per a aconseguir-ho.
Què podem fer abans de gitar-nos
- Moment del bany: és una de les coses que més tranquil·litzen el xiquet, sobretot, els bebés. Intenta que el moment siga relaxat i aprofita pera conversar amb ell sobre com li ha anat el dia.
- El sopar: es recomana sopar, almenys, una hora abans de gitar-se. Aliments com els ous, el peix o la llet ajuden a agafar el son.
- Televisió i jocs: no es recomana vore la televisió o practicar jocs de molta activitat just abans de dormir. En comptes d’això, podem aprofitar per a llegir contes amb ells, modelar plastilina i, fins i tot, pintar.
- 15 minuts: avisar el xiquet una miqueta abans de dormir l’ajuda a preparar-se i a acabar el que està fent. Si esteu enfadats, intenta fer les paus abans que es gite, enfadar-se no beneficia la conciliació del son.
Tècniques de relaxació amb xiquets de 0 a 3 anys
A pesar que encara no siguen conscients de la relaxació, els podem inculcar rutines diàries que els ajudaran a adormir-se de manera més calmada.
Gitat al bressol o al llit, li podem contar un conte o simplement parlar-li del que ens vinga de gust de manera relaxada. Al mateix temps, podem aprofit arper a fer-li un massatge a les manetes o a les cames. És important que el xiquet senta el contacte físic, però no bressolant-lo als braços, sinó estant al seu costat. Això reforça la seua independència.
És important, per a aconseguir que el xiquet es relaxe, que nosaltres també estiguem relaxats. Els nostres gestos i estat d’ànim també transmeten.
Tècniques de relaxació per axiquets de 3 a 7 anys
A estes edats, els xiquets ja volen demostrar que són majors i és el moment perfecte per a treballar tècniques de relaxació guiada. Aconseguire que el xiquet controle la respiració i que puga integrar-ho com una part essencial en el seu dia a dia.
Com ho podem aconseguir? En un ambient tranquil, amb una llum tènue i, fins i tot, amb una miqueta de música relaxant, podem jugar amb la seua imaginació al mateix temps que el xiquet treballa el seu cos. La clau està a fer moviments lents i calmats.
· La tortuga: treballa moviments lents de mans i braços, amb tensions en coll i muscles. Li contem un conte amb la tortuga com a protagonista que va passejant pel bosc i quan es troba una amenaça amaga el cap dins de la closca. El xiquet ha de simular el moviment. D’esta manera, li ensenyem a exercitar la tensiómuscular i a relaxar-la després.
· El globus: es tracta de jugar que som un globus que va unflant-se a poc a poc de manera que els braços i les cames es van fent grans alhora que respirem molt lentament. Després, el globus es desunfla de la mateixa manera.
· La formiga: demanem al xiquet que vaja encongint els braços i les cames i que es faça cada vegada més xicotet i, després, li demanem que es convertisca en un altre animal. D’esta manera fem el mateix, tibar i relaxar elsmúsculs.
· El peluix, un altre gran aliat; li podem demanar que abrace el peluix molt fort, per demostrar-li com el vol. És una altra manera de tibar i relaxar sense que se n’adone.
· Imaginació visual: per als més grans, tancar els ulls i inventar-se junts un lloc relaxant, explicar-ho amb tot tipus de detalls: quina olor fa, quins sons escoltem, etc. pot ser una altra manera de calmar-se.
· Riure: riure és un dels millors calmants naturals. Quan riem molt,el cos es relaxa, així que, tots a riure!
Tècniques de relaxació per als més grans, de 7 a 12 anys
En esta etapa, el xiquet és totalment conscient del que és una tècnica de relaxació i ha d’entendre que li servirà per a relaxar-se, no només a l’hora de gitar-se, sinó en qualsevol situació que se li presente.
Demana-li que tanque els ulls i que s’imagine en un lloc agradable. Deixa-li uns segons perquè s’ho imagine i, si té ganes, et pot contar el que veu. És en esta edat quan pot començar a focalitzar les seues sensacions amb frases com:
- “Fixa’t en el braç dret i nota com sents una calor agradable”.“El notes una miqueta més calent que la resta del cos?”
- “Sent com el teu braç pesa molt, com si fora de ferro”.
- “Estàs relaxat i tranquil”.
També podem provar amb exercicis de tensió-distensió, del tipus:
- Imaginar que algú ens està estirant les extremitats i de sobte ens amolla. Això els ajuda a crear una sensació molt agradable en els músculs.
- Esprémer una taronja: una cosa tan senzilla com imaginar que esprems una taronja amb la mà, estrenyent-la amb totes les forces és un exercici fantàstic per a tibar i relaxar.