Beneficis de tocar un instrument en la infància

Descobrix com tocar un instrument beneficia el desenvolupament dels xiquets i millora la coordinació, la concentració, la creativitat i les habilitats socials.

cures infantils

Compartix


La música és un llenguatge universal que ha acompanyat la humanitat des de temps immemorials. Més enllà del gaudi i de l’emoció que desperta, nombrosos estudis confirmen la capacitat que té per a enriquir el nostre desenvolupament en molts nivells. En particular, els beneficis de tocar un instrument són molt positius, especialment quan s’inicia en la infància. T’expliquem per què.

Quines habilitats cognitives es desenvolupen en l’aprenentatge d’un instrument?

Tocar un instrument és molt més que una habilitat artística: és una ferramenta integral d’aprenentatge. I és que la música potencia les nostres habilitats cognitives de manera global, i activa i estimula àrees del cervell que estan relacionades amb la memòria, amb l’atenció, el llenguatge, la coordinació o la creativitat.

Per exemple, tocar un instrument implica llegir partitures, comprendre el ritme i controlar-ne l’execució, i això ens permet desenvolupar la memòria i reforçar l’atenció sostinguda i la capacitat de concentració. També desenvolupa el pensament lògic i inclús ajuda a resoldre problemes d’una manera més eficaç. De fet, nombrosos estudis evidencien que els estudiants que reben formació musical solen obtindre resultats escolars més bons.



La música també fomenta la perseverança, la constància i la disciplina. Repetir diferents passatges, polir la tècnica o aprendre una nova cançó requerix este tipus d’aptituds que, alhora, són extrapolables a altres àmbits de la vida quotidiana.

Finalment, però no menys important, la música també està relacionada amb el treball en equip i amb la col·laboració. Pertànyer a una orquestra, a una banda o a un cor requerix coordinació amb els altres components del grup i ensenya valors tan essencials com aprendre a respectar-se i a escoltar els altres. Tot això, al seu torn, promou el lideratge, l’empatia, la comunicació i el suport mutu; habilitats que són molt importants per a relacionar-se amb l’entorn, i que és fonamental incentivar-les des de la infància.

Quins efectes té la música en el cervell?

Els efectes de la música en el cervell són sorprenents. Moltes investigacions assenyalen que tocar un instrument musical és una de les maneres més eficaces d’impulsar la intel·ligència i d’entrenar el cervell. No només ajuda a treballar la connectivitat neuronal, també requerix que hi participen diverses parts del cos; per tant, contribuïx al desenvolupament psicomotriu i, en última instància, enfortix la neuroplasticitat.

Però els beneficis de tocar un instrument no es queden ací. La música també afavorix l’expressió emocional i permet alliberar tensions, connectar amb un mateix i comunicar sentiments complexos. Improvisar, compondre o interpretar melodies té molt a vore amb la creativitat, amb la innovació, inclús amb el pensament crític. Es considera que tocar un instrument també ajuda a preservar la salut cerebral, i les persones que han mantingut este hàbit des de joves presenten un risc més baix de deteriorament cognitiu en edats avançades.



Quina importància té la música en l’educació infantil?

Per tot el que acabem de dir, la importància de la música en l’educació infantil és inqüestionable. Des de ben menuts, xiquets i xiquetes mostren una connexió natural amb el ritme, amb els sons i amb les cançons. I això no només els divertix, que també ho fa, sinó que (és evident) propicia el desenvolupament del llenguatge, l’atenció, la coordinació motora i la memòria.

Incloure la música en l’educació infantil, a més a més, promou la socialització, el treball en equip, l’empatia i l’autoestima en una edat en què totes estes qüestions són especialment rellevants. Cantar en grup, tocar instruments o participar en activitats musicals crea un entorn de diversió i de confiança en què els xiquets poden créixer emocionalment i cognitivament. Per si no n’hi haguera prou, la música també ajuda a establir rutines i a canalitzar emocions: proporciona estructura, seguretat i previsibilitat, qüestions essencials per al benestar i per a l’equilibri de la infància.

La música no només entreté, també educa, transforma i connecta. Els efectes de la música en el cervell i els beneficis de tocar un instrument són profunds i duradors; per això incorporar-la en la vida diària (i especialment des de xicotets) és una inversió en salut emocional, en desenvolupament intel·lectual i en benestar.