Els aliments de temporada són aquells que es troben en l’estat òptim de maduració. Això contribuïx, no només a multiplicar-ne el sabor, sinó a millorar la nostra salut, la nostra butxaca i, també, el nostre entorn. 

tema del mes

Compartix


Hui dia, tenim al nostre abast tanta varietat de fruites i verdures que, a vegades, oblidem que consumir aliments de temporada, conreats quan el clima els és més propici, té molts avantatges.
A més, com recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una dieta equilibrada ha d’incloure, almenys, 5 porcions diàries de fruita i verdura, tenint en compte els avantatges que aporten a la dieta: fibra, vitamines, minerals i, en general, poques calories.

Seguint este principi, el més apropiat és consumir aliments refrescants a la primavera i a l’estiu, com les maduixes o el meló, que ens ajuden a hidratar-nos i, a la tardor i a l’hivern, aliments que proporcionen calor com les cols de Brussel·les, o vitamina C per a combatre els refredats, com les taronges. A més de ser nutritius, els aliments de temporada ens aporten:


1. Alt Valor Nutritiu

La naturalesa és sàvia i els aliments recol·lectats en l’època apropiada proporcionen a l’organisme els nutrients necessaris per a fer front cada època de l’any, segons les necessitats del nostre cos. Per exemple, els tubercles (remolatxa, api nap, xirivia...) són verdures de tardor que ens ajuden a agafar calor per a aguantar els freds hiverns. Els melons d’Alger, els cogombres o els melons són perfectes per als calorosos dies d’estiu.

2. Sabor, sabor

La fruita i la verdura local es cull en el punt òptim de maduració i és més saborosa que la que es transporta, que es cull verda i madura de manera artificial. Per tant, sol ser molt més fresca i oferix un sabor, un color, una aroma i una textura que no trobarem en altres èpoques de l’any.

3. Preus més assequibles

La fruita i la verdura de temporada es conrea en moltíssima més quantitat que els productes provinents d’hivernacle. Això es traduïx en un abaratiment dels preus, per la llei d’oferta i demanda. Per tant, també serà més recomanable per a la nostra butxaca optar per estos productes frescos.

4. Respetuosos con el entorno

Comprar i consumir aliments de temporada contribuïx a respectar el cicle natural de la terra en tots els aspectes: camps, fauna i flora. A més, els productes de temporada solen ser també productes de proximitat, amb la qual cosa la despesa de transport és bastant més baixa i això ajuda a reduir l’energia i les emissions de CO2 llançades a l’atmosfera.

5. Desenvolupen L'Economia Local

El mateix fet de conrear productes de proximitat contribuïx directament a l’economia local, ja que això suposa un suport per als agricultors de les zones on es produïxen els aliments, i dóna suport al seu desenvolupament.