T’expliquem què és la ciutadania conscient i les accions perquè cuides el barri i la comunitat de veïns.

tema del mes

Compartix


Arriba Nadal i a tots se’ns encén eixe “sentiment” de voler fer coses bones, de mostrar la nostra millor versió i de preparar nous propòsits per a l’inici de l’any nou; en definitiva, de voler ser millor ciutadà. Però estos propòsits que ens fem durant esta època haurien de ser gestos xicotets que poguérem incorporar progressivament al nostre dia a dia i que ens portaren a ser “quasi sempre” la nostra millor versió.  El millor és posar-nos objectius assolibles i fàcils de poder practicar i seguir en el dia a dia.

Què és la ciutadania conscient

És cert que cada vegada estem més conscienciats sobre la necessitat de cuidar l’entorn i el medi ambient: ens preocupem per separar els residus que generem, per utilitzar més el transport públic, per fer un ús més responsable dels recursos limitats, com l’aigua, inclús per gastar un poc menys i apostar per compres més sostenibles, per exemple, amb roba de materials respectuosos; i així, fins a una infinitat de coses més relacionades amb el fet de consumir de manera responsable, conscient i sostenible amb l’entorn i el medi ambient.  

Estes accions són exemples de ciutadania conscient, que és, al cap i a la fi, eixir de l’individualisme que se centra a enfocar els pensaments i les conductes cap a les nostres pròpies necessitats i desitjos, en què l’ego és el centre de totes les activitats. 

Com es pot ser un bon ciutadà

Ser un bon ciutadà va més enllà de complir les lleis que establixen les autoritats, no parlem només de complir les normes, respectar les lleis de trànsit, no contaminar o respectar les altres persones i els béns aliens. La ciutadania conscient va més enllà, és implicar-se amb l’entorn més pròxim, oferir ajuda de manera desinteressada als veïns o preocupar-nos perquè el barri que cohabitem es mantinga net i tranquil. Però... quina classe d’accions podem fer per a aconseguir-ho?



Accions en el veïnat:

  • Presenta’t als veïns, sigues cordial i oferix-te per al que pugues ajudar.
  • Si en l'edifici hi ha persones majors, pregunta si necessiten que els compres alguna cosa cada vegada que vages al supermercat.  
  • Quan hages de baixar el fem, pregunta si necessiten que els el baixes. Pot haver-hi gent amb mobilitat reduïda a qui este gest senzill pot resoldre més d’un maldecap.  
  • Dona’ls el teu telèfon de contacte com a número d'emergència en cas que necessiten ajuda urgent.  
  • Si tens veïns amb xiquets menuts, ofereix-te per a cuidar-los si, en algun moment, han de fer un encàrrec urgent.

Accions en el barri:

  • Sigues tolerant amb el veïnat.  
  • Si al barri hi ha algun centre d’ajuda als més desfavorits, pregunta en què pots ajudar, tant fa que siga una vegada a la setmana o una vegada al mes.  
  • Esbrina quins veïns poden necessitar la teua ajuda i, quan faces canvis d’armari, pots oferir tot allò que estiga en perfectes condicions de donar-li una segona oportunitat.

Accions en la família:

  • No t’oblides que la família també et necessita: una telefonada cada dia i un poc de conversa, a vegades, poden mitigar altres problemes.  
  • Oferix-te per a acompanyar al metge les persones majors que t'envolten.
  • Ajuda els teus germans en la cura dels seus fills menuts.
  • Planifica anar a comprar amb els teus pares.  
  • Cuina’ls algun dinar o sopar, no esperes rebre sempre els tàpers. Segur que tens una especialitat en la cuina: aprofita esta qualitat per a fer una coca, una truita, un plat de cullera... T'ho agrairan.

Eixir de l’individualisme  i ser conscients de l’entorn  que ens envolta  i de les seues necessitats és començar a convertir-nos en ciutadans conscients.