Desmuntem els 10 mites més comuns sobre l’alimentació. Descobrix la veritat sobre els aliments i els seus beneficis.

tema del mes

Compartix


Els mites sobre els aliments són comuns i, sovint, es propaguen sense cap classe de base científica. Separar els fets de la ficció en el món de l’alimentació i la nutricional pot ser tot un repte en una societat inundada de consells. Ara és més importat que mai adquirir coneixements que ens ajuden a prendre decisions més formades, tant per a comprar com per als menús. Estos mites poden dur a opcions poc saludables o a malentesos sobre el que realment és bo per al nostre benestar. T’expliquem els 10 conceptes erronis més estesos sobre L’alimentació i quines són les evidències que els desmunten.

MITE 1. “Els ous fan pujar el colesterol”

REALITAT: Durant molts anys s’ha cregut que el colesterol dels ous feia pujar el colesterol en sang i, per tant, el risc de patir malalties cardíaques. El fetge produïx colesterol de manera endògena i, quan consumim colesterol dietètic, la producció interna sol disminuir. A més, els ous contenen greixos insaturats, que poden ser beneficiosos per a la salut cardíaca.

Altres mites sobre l’ou: “Consumir ous crus és saludable”. Cuinar els ous elimina bacteris com la salmonel·la i fa que siguen més segurs per al consum. “Els ous marrons són més saludables que els blancs”. Els dos tenen perfils nutricionals semblants i oferixen els mateixos beneficis per a la salut. “La clara és l’única part nutritiva de l’ou”. Les clares són una bona font de proteïnes i baixes en calories, però el rovell conté la major part dels nutrients. Consumir l’ou sencer proporciona un perfil nutricional més complet.

MITE 2. “El pa engreixa”

REALITAT:  L’augment de pes es deu a un excés de calories en general, no a un aliment en concret. Menjar pa en quantitats moderades com a part d’una dieta equilibrada no conduïx, necessàriament, a un augment de pes. El problema acostuma a ser la quantitat de pa i, sobretot, com s’acompanya.

Altres mites sobre el pa: “El pa fresc és més bo que el pa d’ahir”. La frescor del pa no afecta significativament el seu valor nutricional. “El pa sense gluten és més saludable”. Per a les persones celíaques o amb sensibilitat al gluten és essencial, però el pa sense gluten pot tindre menys fibra i més sucre o greixos afegits per tal de millorar-ne el sabor i la textura. “El pa integral té menys calories que el blanc”. Els dos tenen un contingut calòric semblant; la diferència es troba en la fibra, les vitamines i els minerals, no en les calories.

MITE 3. “La fruita, de nit,  no és bona”

REALITAT:  No hi ha cap evidència científica sòlida que corrobore esta afirmació. El cos humà pot processar els aliments de la mateixa manera independentment del moment del dia. El que importa és mantindre un equilibri calòric adequat al llarg del dia. 

Altres mites sobre la fruita:  “Els sucs equivalen a la fruita”. Els sucs poden semblar una alternativa convenient, però acostumen a tindre menys fibra i més sucre que la fruita sencera. “Les fruites s’han de consumir per separat per a evitar problemes digestius”. Combinar fruites amb altres aliments, com ara iogurt, ajuda a absorbir energia i a mantindre’n els nivells.

MITE 4. “Els lactis produïxen més mucositat”

REALITAT. Encara que moltes persones creuen que els lactis augmenten la producció de mocs, sobretot en els bebés, no hi ha cap evidència científica sòlida que corrobore esta afirmació. Per a la major part de les persones, els lactis són una font important de calci i proteïnes.

MITE 5. “És imprescindible beure huit gots d’aigua al dia”

REALITAT: Les necessitats d’hidratació canvien depenent de factors com ara l’edat, el pes, el sexe, el nivell d’activitat o el clima, entre d’altres. És important que aprenguem a escoltar el cos i a beure aigua quan tinguem set, parant atenció als senyals del cos.



MITE 6. “El greix és roín”

REALITAT: Tots els greixos no són iguals. Mentre que els greixos saturats i trans poden ser perjudicials per a la salut cardiovascular, els greixos insaturats, com els que es troben en l’alvocat, el peix i la fruita seca, entre d’altres, són beneficiosos i necessaris per a una dieta saludable.

MITE 7. “Els aliments orgànics sempre són més saludables”

REALITAT:  Els aliments ecològics es cultiven sense l’addició de substàncies químiques de síntesi i no hi ha cap evidència concloent que siguen superiors des d’un punt de vista nutricional als aliments convencionals. L’elecció entre aliments ecològics i convencionals depén sovint de les preferències personals i del pressupost.

MITE 8. “Els carbohidrats són roíns per a tu”

REALITAT:  Els carbohidrats són una font important d’energia per al cos. La clau és triar carbohidrats complexos i que aporten fibra, com ara llavors senceres, fruita i verdura, en comptes de carbohidrats refinats, com ara sucres i farines blanques. I, en qualsevol cas, alternar-ne sempre el consum.

MITE 9. “Necessites grans quantitats de proteïnes per a estar sa”

REALITAT:  La majoria de les per-sones de les societats occidentals consumix més proteïnes de les necessàries. És important obtindre proteïnes de diverses fonts, incloses també les plantes, per a aconseguir tots els aminoàcids essencials per al cos.

MITE 10. “Menjar xocolate et fa feliç”

REALITAT:  És cert que el xocolate pot tindre un efecte temporal en l’estat d’ànim, perquè presenta compostos estimulants, com la cafeïna i la teobromina, i, encara que no siga el que més ens agradaria confirmar, consumir-ne no és un remei miraculós per a la tristesa o l’estrés a llarg termini.

En conclusió, en la major part dels casos, la clau del consum d’un aliment o un grup d’aliments és la moderació i la varietat dels que incloem en el menú. És important qüestionar la informació sobre els aliments que rebem diàriament i verificar-la en diferents fonts, per tal de prendre decisions informades sobre el nostre estil de vida i, d’esta manera, mantindre estos hàbits saludables a llarg termini.