Avantatges de comprar a granel i al tall

Per falta de temps, pel poc costum o per desconeixement, són moltes les persones que preferixen optar per productes en safata en comptes de triar-los a granel o passar pel mostrador de pescateria, carnisseria o xarcuteria per demanar al tall.

saber comprar

Compartix

Entres al supermercat i recorres els passadissos en temps rècord agafant productes d’ací i d’allà, o bé preferixes prendre’t el teu temps per a llegir, comparar, triar i preguntar? Si eres del grup “de les presses”, entre altres avantatges, et perdràs l’oportunitat de tastar nous sabors, innovar a la cuina i estalviar-te uns “eurets”. Si eres dels que compren “a consciència”, dels que coneixen el seu pescater i saluden la seua xarcutera, potser hi deu haver alguns beneficis de dedicar temps a omplir el cistell que encara no coneixes.

• Qualitat. Amb els productes envasats pot ser més complicat vore completament el producte, mentre que al mostrador tenim més capacitat de visió i, per tant, d’elecció. Això passa amb la fruita o la verdura a granel, però també amb els talls de la carnisseria, les rodanxes de la xarcuteria o el peix de la pescateria. Decidim quin producte volem directament.

• Quantitat. No sempre els formats envasats s’ajusten a les necessitats de tots els tipus de família. La capacitat de demanar dos talls de cada tipus, 100 grams per a l’entrepà o un “trosset” per a tastar-ho… és especialment avantatjosa per a les cases amb poques persones. A més, és molt beneficiós per a reduir el malbaratament d’aliments.

 Personalització. A daus, per a un guisat, picada, per a fumet, per al forn… El responsable de cada secció neteja el peix o prepara la carn especialment per a la recepta que volem fer a casa. El producte arriba llest per a cuinar-lo i ens estalviem temps a casa.

• Preu. Els productes a granel o al tall tenen un procés de presentació més senzill que els productes envasats i necessiten menys materials, per això el seu preu sol ser més econòmic.

• Sostenibilitat. Triant la compra a granel o els productes al tall es fomenta el consum responsable amb el medi ambient, reduint l’ús de plàstics i cartons dels envasos i embalatges.

• Consell dels experts. Comprant al tall, a més del producte, t’emportes el consell de l’expert. El carnisser, el pescater o el xarcuter coneix millor que ningú la matèria primera amb què treballa: les seues propietats, els “maridatges”, el punt de cocció i eixe truquet “secret” per  a conquerir els paladars més exquisits. No et talles i deixa’t aconsellar.Guia per a principiants

Si a la vista dels avantatges encara no t’has animat a provar a comprar al tall perquè no saps molt bé què, quant o com demanar-ho, et donem alguns consells per a eixir “airós”.

• Planeja: abans  de demanar, pensa què vols preparar, si necessitaràs talls, grams, quilos o bé una peça sencera.

• Compara: consulta sempre el preu per quilo i busca les ofertes. Són una bona manera d’acostar-te a productes i preparacions noves.

• Tria: observa el producte. La textura, el color i l’aparença general et guiaran.


Pregunta:

- A la carnisseria: interessa’t pel tall, la salsa i el punt ideal de cocció de la carn, perquè no és el mateix un guisat, la planxa, farcit, al forn…

- A la pescateria: consulta sobre la conservació (per exemple, si es congela) i la preparació (al forn, a la planxa, al vapor…) per a traure el màxim partit del producte i, a més, no deixar males olors a la cuina.

- A la xarcuteria: les qualitats del producte es disfruten millor en funció del tipus i la grossària del tall: daus xicotets per al pernil, rodanxes fines per al titot, llenques o porció segons la varietat de formatge, etc.