Batchcooking: descobrix l’última tendència en cuina 

Quan no tenim temps per a cuinar, ens ajuda molt tindre alguna cosa ja preparada en la nevera. Per això, en este món de presses i estrés, el batch cooking naix com una alternativa sana que ens ajuda a organitzar i optimitzar el temps que dediquem a la cuina durant la setmana.

a examen

Compartix

Entre les hores de treball, el temps que dediquem a la família, els compromisos socials i la cura personal… ens falten hores al dia per a arribar a tot el que volem fer. La nostra vida ha canviat molt respecte de la que portaven els nostres iaios anys arrere i, per tant, les nostres prioritats i temps lliure també. Això s’ha vist molt reflectit en la nostra alimentació, ja que, en moltes ocasions, la falta de temps lliure ens impedix dedicar-li, a la cuina, el temps que es mereix.

Quan no tenim temps per a cuinar, ens ajuda molt tindre alguna cosa ja preparada en la nevera. Per això, en este món de presses i estrés, el batch cooking naix com una alternativa sana que ens ajuda a organitzar i optimitzar el temps que dediquem a la cuina durant la setmana. Per què? Perquè esta moda nova consistix, principalment, a elaborar tot el menú setmanal… en unes poques hores! Si t’abellix descobrir tots els secrets d’esta moda nova que inunda les xarxes socials, a continuació te’ls revelem.


Què és el batch cooking

El batch cooking, o cuinar per lots, és el nom que rep el mètode que proposa reduir i optimitzar el temps que dediquem a la cuina casolana. Esta tendència consistix a elaborar, en unes poques hores, tots els menjars que consumim al llarg de tota la setmana. Com? Amb molta organització i aprofitant al màxim els recursos que tenim i les coccions comunes dels aliments.


Claus per a practicar batch cooking de manera adequada

El batch cooking requerix, sobretot, organització, però hi ha més coses que hem de tindre en compte a l’hora de cuinar per lots. Descobrix les claus fonamentals per a practicar correctament este mètode!


Una bona planificació: l’objectiu del batch cooking és no haver de renunciar a la cuina casolana i saludable, alhora que optimitzes el temps en la cuina. Per a aconseguir-ho, simplement necessitaràs una bona planificació, és a dir, tindre ben clars els plats que vols elaborar i els ingredients necessaris per a fer-los. L’organització diària per menjars pot ajudar-te a tindre més clar què menjaràs cada dia.

No saps com organitzar-te?

 • Prova de crear plantilles setmanals i anar alternant-les per a menjar tan variat com siga possible.
 • Fes una llista de la compra eficient.
 • Reserva unes hores lliures per a elaborar el menú de la setmana. Per exemple, si treballes de dilluns a divendres, reserva un matí o vesprada del cap de setmana per a preparar el teu batch cooking o cuina per lots.Receptes senzilles: la millor manera de practicar batch cooking és idear receptes fàcils i utilitzar algunes bases comunes, com ara carn, peix, verdures fresques, fruites de temporada o inclús salses d’acompanyament. Aprén a jugar amb els aliments per a dissenyar-te la major part del menú setmanal i, d’esta manera, aprofitar les coccions comunes dels aliments.


El manteniment dels aliments en la nevera: planificar la llista de la compra per al batch cooking et permetrà tindre més consciència d’aquells aliments que es mantenen millor en la nevera, aquells que es poden fer malbé abans i l’ordre en què te’ls has de menjar. A l’hora d’elaborar les teues receptes, anima’t a utilitzar aliments de temporada, no només són més fàcils de trobar en el supermercat, també són molt més sans, econòmics i, a més... aguanten millor en la nevera!


La manera de guardar els aliments: en el batch cooking la conservació dels aliments és molt important, perquè han d’estar en la nevera, o en el congelador, diversos dies. A l’hora de conservar-los és convenient:

 • Assegurar-te d’utilitzar tàpers que tanquen correctament. D’esta manera, evitaràs que els aliments es cremen pel fred i que adquirisquen sabors estranys. En el cas de les sopes i cremes, no òmpligues els envasos fins a la vora, ja que, quan es congele, l’aigua es dilatarà i ocuparà més espai. Així que recorda deixar sempre un poc d’espai entre el líquid i la tapa. A més, si no vols endur-te cap sorpresa, et recomanem que optes per tàpers de rosca.
 • Congelar per racions. Per exemple, si cuines una crema de verdures, guarda en diversos tàpers les racions que necessitaràs durant la setmana.
 • Utilitzar tàpers amb diferents compartiments on càpiga un menjar complet. D’esta manera, podràs aïllar diversos aliments per a conservar-los millor com, per exemple, les salses d’acompanyament.


5 beneficis de practicarbatch cooking

A més d’estalviar-nos temps en la cuina, practicar este mètode ens ajudarà en diverses facetes del nostre dia a dia:

 • Combatre el malbaratament d’aliments: este mètode és una proposta sostenible, ja que l’organització a l’hora de fer la compra ens ajuda a invertir els nostres diners només en allò que cuinarem. A més, la preparació conjunta de tots els menjars ens ajudarà a previndre el malbaratament d’aliments. Per exemple, si en dos receptes necessites carabasseta, podràs utilitzar la mateixa peça d’una, sense que es faça malbé en la nevera esperant el pròxim ús.
 • Allunyar-nos del fast foodun dels beneficis més grans de practicar batch cooking és que ens ajuda a allunyar-nos de la cuina ràpida o processada, que sense voler consumim per falta de temps. Organitzar-nos bé i reservar unes hores per a cuinar ens lliga a la cuina sana i casolana.
 • Més control sobre la nostra alimentació: el batch cooking també ens ajuda a o controlar allò que mengem, és a dir, ens fa ser més conscients dels productes que ingerim. Però també de les quantitats i calories que consumirem al llarg de la setmana.
 • Estalvi econòmic: practicar batch cooking suposa un estalvi econòmic per a les nostres butxaques, per diverses raons:
 • - Ens allunya del menjar preparat (que normalment és car) o del menjar que comprem habitualment en la cafeteria.
 • - Estalviem comprant productes frescos i de temporada, com ara fruites, verdures i llegums.
 • - Ens ajuda en l’estalvi energètic, ja que,com que cuinem tot el menú setmanal en unes poques hores, aprofitem tots els recursos de la cuina mentre elaborem diversos aliments al mateix temps. D’esta manera, estalviem energia i també beneficiem el medi ambient.
 • Més temps lliure: tot i que és cert que perdrem unes hores en la cuina organitzant el menú setmanal, durant la resta de la setmana no dedicarem temps a esta activitat i podrem dedicar-lo a fer moltes altres coses. Al final, dediquem menys temps al batch cooking (i fa menys peresa) que si cada dia ens hem d’encarregar d’esta tasca.

Si et falta inspiració per al teu batch cooking, et recordem que en la nostra secció “Hui mengem” podràs trobar receptes adequades per a cada ocasió com, per exemple, idees de receptes per a tàper. T’animes a provar-les?