El camp a casa: com podem fer un hort domèstic 

Descobrix què és una hort domèstic i porta una vida sana, sostenible i ecològica. T’ensenyem pas a pas a fer un hort a casa de manera senzilla.

és eco, és lògic

Compartix


Fer un hort a casa pot paréixer una tasca complicada, amb moltes coses que cal tindre en compte: quines plantes hem de conrear, quins materials hem d’utilitzar, el temps que hi dedicarem… Et donem alguns consells perquè descobrisques que és una experiència senzilla i molt gratificant.

A més, tindre un hort contribuirà que millores la dieta, ja que, si controles els teus aliments, menjaràs de manera més ecològica i saludable.


Com pots fer un hort a casa

1. El recipient

El primer que hem de fer és preveure l’espai que tenim. Una vegada localitzada la ubicació, en funció de les seues condicions, haurem de pensar quin tipus de recipient s’adequa més a les nostres possibilitats

N’hi ha de molts tipus:


-Si el nostre espai és mitjà, una taula de cultiu pot ser una bona idea. Ideal per a situar-la en terrasses, patis o jardins.

- Els jardins verticals han agafat molta força últimament. Consistixen en una estructura vertical de jardineres o cossiols que necessiten molt poc d’espai. És veritat que costen un poc més, però és una bona idea per a construir l’hort en balcons i terrasses sense renunciar a l’espai.

-Cossiols penjants. Parlem d’una inversió baixa i d’un espai molt menut. Penjar els cossiols et permet versatilitat i més llibertat de moviment.

Després d’haver triat el recipient que s’adeqüe més bé a les nostres preferències i possibilitats, hem de triar la ubicació. És fonamental, perquè els cultius agrícoles necessiten moltes hores de llum per a créixer correctament.
2. El substrat

Després de triar el recipient ideal, hem de triar el millor substrat. És a dir, el tipus de terra específic per a cossiols o altres recipients, que aporta a la planta els nutrients que necessita per a créixer.

És important triar un bon substrat, perquè d’este depén l’èxit del nostre hort. Un substrat universal de qualitat és perfecte per a cossiols i jardineres.

Les millors llavors per al nostre hort a casa


Si som principiants, podem començar trasplantant un planter o una planta directament al nostre hort. Un planter de tomaques, pebreres, maduixes i albergines pot ser una bona combinació per a començar. Si utilitzem llavors ja germinades, el procés serà més fàcil.

En l’hort domèstic pots plantar verdures i hortalisses de tot tipus, des d’encisams i tomaques fins a cols i cogombres. Tot en funció del teu nivell d’experiència i de l’espai que tingues. Encara que, si coneixem les necessitats de cada planta, això ens pot ajudar a decidir-nos. Per exemple, podem plantar una llavor d’encisam a la primavera, però a l’estiu convindria plantar un planter, ja que, amb la calor dels mesos estivals, la germinació es complica.

És important triar un bon substrat, perquè d’este depén l’èxit del nostre hort


També són molt agraïdes les herbes aromàtiques, com el julivert, l’alfàbega o el coriandre. Com que són fàcils de germinar i necessiten poc d’espai, estan molt presents en tots els cultius domèstics.

Quan tingues l’hort confeccionat, només l’hauràs de mantindre. Per a obtindre  uns bons resultats, el més important és assegurar-te que les plantes reben una bona quantitat de llum directa al dia i que es mantinguen hidratades.

Quan les hortalisses cresquen i maduren, cull-les i prepara un bon plat saludable.