Què són les carns vegetals?

Aprén quines característiques tenen, l’aportació nutricional i la manera de preparar-les

a examen

Compartix

La venda d’aliments vegetals ha crescut un 48% a Espanya els últims dos anys, segons l’estudi El mercat de les alternatives vegetals en Europa: quina és la mida real?, publicat pel projecte europeu Smart Protein i basat en dades obtingudes per la consultora Nielsen. Entre estos aliments es troba la «carn» vegetal.

A més, quasi un 10% de la població espanyola es considera veggie i ja hi ha 3,8 milions de consumidors que aposten pel verd, segons dades de l’estudi The Green Revolution.

 La gran distribució ha escoltat esta demanda dels consumidors i, hui en dia, cada vegada hi ha més oferta de productes vegetarians i vegans per a triar, entre els quals es troben les anomenades «carns vegetals».

 Característiques principals de les carns vegetals 

La carn vegetal és un substitut de la carn d’origen animal, ja que és una de les fonts de proteïna amb què compten vegetarians i vegans per a poder completar la seua alimentació.

 Hui en dia hi ha una gran varietat de productes vegetals que simulen la carn, com ara hamburgueses o mandonguilles vegetals, entre d’altres.

Els 5 tipus principals 

  • Sojaés un aliment molt versàtil, ja que es pot utilitzar per a elaborar tot tipus de menjars semblants a la carn, sobretot amb soja texturitzada. A partir de la soja s’elaboren hamburgueses vegetals, filets vegans, mandonguilles i tota classe de menjars pareguts a la carn. Té una gran aportació de proteïnes i d’hidrats de carboni.
  • Llegums: La gran aportació nutricional que tenen fa que siguen un aliment molt necessari per a persones que no consumixen proteïna animal. Els llegums són un ingredient molt utilitzat en la dieta vegana. Amb les llentilles, els cigrons, els fesols… es poden preparar moltes receptes que substituïxen la carn. També es pot elaborar hummus (puré de cigrons), hamburgueses de cigrons, de llentilles, etc.
  • Tofu: és un tipus de carn vegetal paregut al formatge fresc, amb un sabor molt suau. És un aliment d’origen xinés elaborat a partir de llavors de soja, aigua i coagulant. És un plat comú en el menjar asiàtic en general, i el japonés i el xinés en particular. Este producte absorbix fàcilment els sabors de les espècies i d’altres ingredients. El tofu ha sigut un aliment bàsic als països asiàtics durant més de 2.000 anys.
  • Seitan: apreciat pel seu valor nutricional i la textura. Similar al seitan està la soja texturitzada. El seitan s’elabora principalment a partir de gluten de blat i salsa de soja, i va aparéixer per primera vegada al segle VI com un ingredient en la cuina asiàtica. Ha sigut un substitut de la carn durant més de mil anys. Té un alt contingut proteic i una textura similar a la carn de vedella, sobretot, si el consumim texturitzat, ja que es paregut a la carn picada. El seitan presenta un aspecte de color marronós o fosc i es pot cuinar de totes les maneres en què es cuina un tros de carn de vedella, pollastre o porc: a la planxa, arrebossat o empanat, fregit o guisat.
  • Tempeh: és un aliment d’origen indonesi elaborat de manera similar al tofu. Té un sabor suau d’anou. El tempeh s’obté a partir de la cocció i la fermentació de soja groga, encara que també s’elabora amb altres llegums, com els cigrons.