Habitatges sostenibles: què podem aprendre d’una casa ecològica?

Una casa que estalvia energia cada dia cuida i respecta el medi ambient per si mateixa des dels fonaments fins a la teulada... Sona bé, veritat? Descobrix què és un habitatge sostenible i quines característiques té.

és eco, és lògic

Compartix


La necessitat de buscar solucions més respectuoses que ens permeten dur un estil de vida més sostenible ha donat com a resultat el desenvolupament de la construcció i el disseny bioclimàtic: és a dir, d’habitatges pensats per a minimitzar la nostra petjada ecològica. 

Encara que hi ha molts models de casa ecològica, totes tenen algunes característiques en comú que podem aplicar al nostre habitatge, a l’actual o al dels nostres somnis. 

Característiques d’un habitatge sostenible:


MATERIALS

  • Construcció. Materials naturals, preferiblement de la zona on se situa l’edifici: fusta, rajola o formigó de producció ecològica i on sempre predominen els elements de l’obra tradicional. També reciclats i reciclables i els que permeten una regulació natural de la temperatura i la humitat.
  • Interior. La proximitat dels materials s’aplica també a tots els elements d’interior: mobiliari, decoració, elecció de les plantes... per a afavorir la màxima integració possible amb l’entorn. 
  • Exterior. Els tancaments i els acabaments exteriors tenen en compte la situació i l’emplaçament de la construcció perquè coincidisquen amb la naturalesa i l’estètica de l’espai. Cal un bon aïllament de l’habitatge, clau per a l’estalvi energètic. 


CONSUMS

  • Aigua. S’incorporen sistemes d’aprofitament i depuració d’aigües, tant sanitàries com de pluja; a més, s’opta per la descàrrega eficient. 
  • Autoproveïment. Habitualment disposen d’horts per a afavorir el cultiu propi, a més de tallers o espais destinats a l’elaboració de productes d’autoconsum: sabó natural, paper reciclat o compost, entre d’altres. 


ENERGIA

  • Climatització. Prèviament a la construcció es tenen en compte les possibilitats d’orientació del projecte per a aprofitar al màxim la llum natural i les opcions de ventilació. Tant com es puga, les estances de dia se situen en la façana sud i s’evita col·locar mobles voluminosos en estes zones per a afavorir la ventilació correcta. 
  • Energia renovable. L’energia prové, sempre que es puga, de fonts naturals: plaques solars, aerogeneradors, molins d’aigua….
  • Electrodomèstics. Són de baix consum i emissions i amb elements envoltants naturals. 


RESIDUS

  • Reduir, reutilitzar i reciclar és el lema número u en este tipus de cases: aprofitar els envasos, reciclar la roba i utilitzar només el que calga.
  • Els contenidors de reciclatge específics per a cada tipus de material hi tenen un espai destacat.
  • Aprofitament dels residus: en els casos on es disposa d’espai a l’aire lliure suficient, es tracten els residus orgànics per a l’elaboració de compost.