Desdejunem cereals? 

T’agrada cuidar-te? Els cereals saludables poden ser part d’una dieta equilibrada. T’ensenyem a reconéixer cereals sans per als desdejunis.

a examen

Compartix

Els últims anys els cereals han sigut demonitzats i considerats com a aliments poc saludables, però cal recordar que una dieta mediterrània i equilibrada ha d’incloure’n en el dia a dia, ja que els cereals són una font significativa de fibra i carbohidrats complex i ens aporten energia. Únicament hem de saber com es trien els més saludables, com es combinen amb altres aliments i el millor moment per a consumir-ne al llarg del dia. 

Quins cereals són saludables?

Els cereals més saludables per al desdejuni i que oferixen energia per a tot el dia són estos:

1. El ségol sencer. És un dels millors cereals. El més habitual és trobar este tipus de cereal en forma de pa. El ségol aporta un tipus de fibra dietètica amb molt poques calories i molta més fibra que el blat sencer. És ric en vitamines del grup B i àcid fòlic. És ideal per a depurar la sang i per a reduir l’anomenat “colesterol roín”.

2. El blat negre. És ric en àcid linoleic (omega 3), minerals com el ferro o el coure, vitamines B1, B2, B3, B5 i àcid fòlic. És famós, sobretot, per l’alt contingut en magnesi, essencial per a l’assimilació correcta del calci. El blat negre, a més, regula la glucosa en sang, alhora que permet reduir el colesterol roín.

3. L’avena. És recomanable incloure’n en el desdejuni, acompanyada, per exemple, de trossets de fruita. És rica en vitamines i minerals ideals per al fetge i el cor. És molt rica en fibra, per això afavorix el trànsit intestinal i evita el restrenyiment. És adequada per a persones diabètiques i disposa d’un alt índex de proteïnes, perfectes per a regenerar els teixits. Podem trobar este cereal en forma de flocs, segó o beguda vegetal. 

4. L’ordi. Un desdejuni a base de farinetes d’ordi amb fruita o un pa d’ordi és un desdejuni saludable. L’ordi és un dels millors cereals per al colesterol roín. El més saludable és prendre’l en gra sencer.


Diferències entre tipus de cereals 

  • Grans sencers o integrals

Els cereals sencers o integrals són aquells que conserven les tres parts del gra: el segó, el germen i l’endosperma. El segó és la ”corfa“ del gra i per tant té un alt contingut de fibra, fet que dona un color més fosc i una textura més dura al cereal integral, mentre que l’endosperma és la que té una proporció més alta de midó i el germen és la zona central del gra. Per tant, els cereals sencers o integrals són molt més rics en fibra que els refinats i per això són ideals per a les dietes d’aprimament. Alguns exemples de grans sencers són el blat negre, l’avena, la farina d’avena, els flocs d’avena, l’ordi integral, el ségol integral, l’arròs integral, el mill i la quinoa.

  • Grans refinats 

Els cereals refinats són els que, durant el processament industrial, han perdut quasi íntegrament el germen i completament el segó del gra. Així, s’aconseguix un cereal ric en midó, ideal per a la pastisseria, i de color blanc, a més d’una textura molt fina. En són alguns exemples la farina de blat, la sémola de blat, la farina de dacsa o l’arròs blanc.