Com es cuina la quinoa

La quinoa és un superaliment amb unes propietats nutricionals excepcionals. Té aminoàcids essencials, a més de proteïnes, vitamines i fibra, per la qual cosa els seus beneficis són inqüestionables. Encara que és un aliment relativament nou per a nosaltres, el seu consum s’ha popularitzat els últims anys. Et contem com s’ha de cuinar per a traure’n el màxim partit.

a examen

Compartix


La quinoa prové de la planta Chenopodium, originària del Perú, on es conreava ja fa 5.000 anys. Els inques la consideraven un aliment sagrat pels múltiples beneficis que té. Encara que molta gent creu que és un cereal, la quinoa són llavors. Es conrea, principalment, a la serralada dels Andes. Bolívia, el Perú i l’Equador en són els productors principals, encara que el seu cultiu s’ha estés els últims anys a molts altres països. Hi ha moltes varietats de quinoa, però les principals són la blanca, la roja i la negra. A Europa, la quinoa blanca és la més estesa, amb un sabor més neutre. Esta varietat és la que podem trobar més fàcilment al nostre supermercat.

Les propietats nutricionals d’este superaliment són enormes. És rica en minerals com el potassi, el ferro o el magnesi; té moltes vitamines del tipus B i posseïx un equilibri de proteïnes, greixos i carbohidrats excepcional. La mitjana de proteïnes en el gra és del 16 %, però en pot contindre fins a 23 %, i això és més del doble que qualsevol cereal. La quinoa té tants beneficis que la NASA considera el seu cultiu com un possible candidat per a viatges espacials de llarga duració!

Compta, a més, amb els aminoàcids essencials per a l’ésser humà, fet que la convertix en un aliment molt complet i fàcil de digerir. Per si això fóra poc, és una llavor sense gluten, així que és perfecta per a totes aquelles persones amb intolerància als aliments amb gluten.

La quinoa té tants beneficis que la NASA considera el seu cultiu com un possible candidat per a viatges espacials de llarga duracióCom es cuina la quinoa?

A l’hora de cuinar-la, té un sabor i una olor semblant a l’anou o a l’ametla i una textura lleugera i esponjosa. Es pot reemplaçar en els menjars per l’arròs o pel cuscús. A vegades, s’hi pot apreciar un sabor amarg. Això és perquè la quinoa està coberta de saponines, un compost que actua com a defensa natural dels ocells i que evita haver d’utilitzar pesticides en la seua collita. Per a eliminar este sabor amarg, l’únic que cal fer és posar la quinoa en un colador davall l’aigua i rentar-la durant 2 o 3 minuts remenant-la constantment amb la mà perquè tota es netege bé. Una vegada rentada, es deixa escórrer a la pica per a llevar-ne l’excés d’aigua.

La quinoa es cuina com l’arròs. Es posa aigua a bullir a foc mitjà i s’hi afigen les llavors, i es deixen durant uns quinze minuts o fins que el gra es fa semitransparent. Millor que la deixem al dente, com la pasta. El temps exacte de cocció s’aconseguix quan cada gra de quinoa ha doblat el seu volum i allibera el germen blancLa quantitat de quinoa per persona sol ser d’uns 80 grams. Una tassa de quinoa seca augmenta de volum fins a tres tasses quan ja està cuita.

Este aliment es pot utilitzar tant en preparacions fredes com calentes, des d’ensalades, saltades amb verdures, en mandonguilles o hamburgueses o fins i tot per a fer massa de pizza o per a arrebossar.