Com es fa el guacamole casolà

 T’encanta el guacamole? T’expliquem com es prepara a casa. Descobrix el seu sabor únic i fresc per a acompanyar qualsevol menjar amb pocs ingredients.

a examen

Compartix


El guacamole s’ha convertit en una salsa present en celebracions i aperitius, encara que també s’utilitza per a acompanyar alguns plats donant-los un toc exòtic i diferent. El guacamole és una salsa mexicana preparada a base d’alvocat i xili verd que ja es preparava durant l’imperi asteca. Segons la mitologia prehispànica, Quetzalcoatl, el déu tolteca, va oferir la recepta del guacamole al seu poble, que la va estendre pel territori de Mesoamèrica.

En la cuina mexicana, el guacamole s’utilitza com a salsa picant per a acompanyar tot tipus de tacos, tortitas i altres plats, la majoria a base de carns roges. En les cuines d’altres països, com és l’espanyola, el guacamole sol anar acompanyat de nachos o totopos i normalment es pren com aperitiu. És una salsa 100% vegetal, per això és apta per a aquelles persones que seguixen una dieta sense aliments d’origen animal.  

Quins són els beneficis del guacamole?


El guacamole és interessant per als qui es preocupen per seguir una alimentació sana sobretot per les propietats de l’alvocat i la resta d’ingredients que el componen. És un aliment que contribuïx a protegir les cèl·lules contra el mal oxidatiu gràcies a l’aportació de vitamina E. El guacamole també és beneficiós per a la salut cardiovascular, ja que contribuïx a mantindre els nivells normals de colesterol sanguini, de triglicèrids i augmenta els nivells de l’anomenat colesterol bo. Això és degut a l’alvocat, que és un fruit d’alt valor energètic ric en greixos monoinsaturats, que són els recomanats quan es fa una dieta per a combatre el colesterol.

L’alvocat és font d’àcid fòlic, que contribuïx al creixement dels teixits materns, i font de vitamina K, que contribuïx a la coagulació sanguínia normal, i això el fa especialment recomanable durant l’embaràs. D’altra banda, és font de potassi, que contribuïx al funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs. Per tot això, són molts els nutricionistes que recomanen incorporar el guacamole a la dieta.

Com es prepara el guacamole

La recepta original del guacamole es prepara amb alvocats picats, suc de llima dolça, tomaca i xili. Posteriorment se li va afegir ceba, coriandre i all. Fer-ho a casa no costa més de deu minuts i el resultat és espectacular. El més important és que els alvocats que utilitzem tinguen el punt just de maduració. Han d’estar durs, però en tocar-los el dit s’ha d’afonar un poc. Cal evitar aquells que estiguen negres, amb colps o taques. Si l’alvocat està verd, l’hem de deixar fora de la nevera perquè madure. Un truc perquè madure més a pressa és embolicar-lo en paper de diari al costat d’un plàtan o una poma.


Ingredients per a fer guacamole:


2 o 3 alvocats madurs de mida gran

1 tomaca roja madura

1 ceba

Suc de llima dolça (també servix de llima normal)

Coriandre fresc acabat de picar

Sal (al gust)


Preparació:


1. Piquem la ceba i el coriandre ben fins. Tallem la tomaca a daus menuts i la reservem.

2. Obrim els alvocats i en traiem la polpa amb una cullera. La posem en un bol i la xafem amb una forqueta.

3. Afegim al bol la tomaca, la ceba, el coriandre i el suc de llima. Ho remenem.

4. Ho tastem i ho rectifiquem de sal.


- Podem fer tot el procés amb un robot de cuina o fins i tot amb una batedora, encara que en estos casos la textura quedarà més líquida i els trossets, més integrats en la salsa.

- Si no l’hem de consumir al moment, cal guardar-lo en la nevera cobert amb paper film o paper d’alumini.

El servim acompanyat d’unes tortitas de dacsa o uns totopos. I a disfrutar!