Com es torren les castanyes 

Una tardor sense castanyes no seria el mateix! T’agradaria torrar castanyes tu mateix? Hui et portem diverses maneres senzilles de torrar castanyes a casa. Pren nota!

a examen

Compartix

Este aliment, fruit del castanyer (o, més prompte, de la seua llavor), té forma de globus o cúpula, la mida pot variar entre els dos i quatre centímetres i té una pell dura (que s’anomena endocarpi) d’un color marró fosc característic. Però el més important no és això (que també), sinó que les castanyes estan boníssimes i tenen nombroses propietats i aplicacions.


I és que, tot i que es consideren una fruita seca, les castanyes no tenen un contingut calòric massa alt, ja que són menys grasses que els seus homòlegs. I no només això: són una gran font d’hidrats de carboni, a més de riques en fibra i amb un contingut baix en sucres. Tot això fa que siguen, a més, una font d’energia tan bona com saludable. Les castanyes es poden consumir a soles (tradicionalment, les parades de carrer les oferixen en un cucurutxo), però també es poden utilitzar com a condiment, en crema, com a base d’unes natilles o un flam, i inclús com un ingredient d’alta cuina. 


Però, com es fan les castanyes? O, més ben dit, com es torren castanyes a casa? La realitat és que resulta molt fàcil i es poden fer de diferents maneres. Per a saber exactament com es fan les castanyes cuites continua llegint amb atenció. 

Com es torren castanyes a casa pas a pas

Una de les millors maneres de torrar castanyes a casa és utilitzar el forn. Com es fan les castanyes al forn no té molt de misteri realment. El primer que necessitaràs serà aconseguir castanyes; per a fer-ho no està de més que tingues presents alguns trucs: tria castanyes que siguen de color marró castany brillant i sense taques; també que siguen grans i pesen; procura que siguen de la mateixa mida (perquè, a l’hora de torrar-les, queden uniformes), i, sobretot, que no estiguen foradades.


Una vegada ben llavades i seques, el següent que cal fer és fer-los una incisió, de manera que travesse les dues pells. Pots fer el tall al mig o en un costat. Amb el tall fet, has de mirar l’interior i assegurar-te que siga blanc i no tinga cucs. Amb esta acció, a més, es procura que la castanya respire, una cosa que és molt aconsellable a l’hora de cuinar-la. El següent pas és ficar-les al forn.


Com es torren les castanyes al forn? El primer que has de fer és precalfar el forn. És recomanable deixar-lo a uns 200 graus durant 10 minuts. A continuació, fiquem les castanyes. Quant al programa, és bo que reben calor tant per dalt com per baix. I ja està pràcticament! Només has de deixar-les uns 10 minuts per un costat i 10 minuts més per l’altre. Això sí, una vegada torrades i calentes, es pelen  (ja que en fred costarà molt més) i se’ls afig un poc de sal. També podem fer les castanyes a la paella. Per a fer-les, has de col·locar la paella sobre la vitroceràmica o inducció i deixar les castanyes dins, que tardaran a torrar-se aproximadament una mitja hora. Has de tapar-les, perquè s’acumule la temperatura, i remenar-les de manera constant perquè es giren i es cuinen per tots els costats. Això resulta clau perquè no es cremen per fora i que encara estiguen crues per dins. Això sí: se’n fan menys quantitat que en el forn, i dependrà molt de la paella que utilitzem (encara que sempre es poden fer en dos tandes).


Finalment, com es fan les castanyes al microones? Seguint els mateixos passos més o menys que en els casos anteriors. I, si bé és cert que la castanya estarà entre cuita i torrada, també és veritat que és l’opció més pràctica, ràpida i neta. Una vegada llavades, seques i amb el tall, les col·loquem en un recipient apte per a microones amb la tapa i les torrem en funció de la potència uns quants minuts; per exemple, si les posem a 800 W, amb uns 3 minuts n’hi haurà prou; a més temperatura, menys minuts, i al contrari. Si, tot i així, veiem que no estan fetes quan passe el temps, sempre tenim l’opció de torrar-les un poc més.