Cuina d’aprofitament: evita el malbaratament d’aliments a casa

 Què fem amb el menjar que sobra? Digues NO al malbaratament de menjar, t’animem que et sumes a la cuina d’aprofitament i estalvies temps i diners.

és eco, és lògic

Compartix


S’estima que cada any es desaprofiten al món més de 1.300 milions de tones d’aliments. A la Unió Europea esta xifra voreja els 89 milions de tones, segons un estudi de la Comissió Europea de 2016. Més de la mitat d’este menjar, el 53%, es perd en les llars. Un problema preocupant que es podria reduir fent uns canvis en els hàbits de consum i amb una millor gestió dels aliments.


Per què és important fer receptes d’aprofitament?

La cuina d’aprofitament, també coneguda com trash-cooking, no és més que la cuina que solien fer les nostres iaies. No tirar res del que sobra i aprofitar eixos ingredients o eixes restes per a crear altres plats. Una filosofia que hem d’aplicar en el nostre dia a dia. Amb un poc de creativitat aconseguirem reduir el malbaratament en les llars, alhora que elaborarem plats nous sense pràcticament cuinar i estalviant diners!


Consells per a elaborar receptes d’aprofitament

- Sobres de pollastre
Si hem fet caldo o ens han quedat restes de pollastre al forn, podem utilitzar-ne les molles per a elaborar croquetes o canelons; una altra opció és afegir-les a un entrepà o un sandvitx, acompanyades de fulles verdes. Fins i tot podem utilitzar el pollastre per a preparar una deliciosa ensalada César. Les restes d’esta carn també són perfectes per a elaborar tacos i enchiladas.


- Sobres de peix
Podem desmollar les restes de peix que ens hagen sobrat retirant-ne la pell i les espines. Una vegada net, es poden aprofitar per a elaborar un pastís o púding de peix, però també podem preparar-ne croquetes, mandonguilles, hamburgueses o afegir-les a una sopa. Si ens ha sobrat peix cru, podem aprofitar-lo per a fer un ceviche. En el cas del marisc, és ideal per a preparar una salpicó amb uns quantes clòtxines, un poc de polp i alguns llagostins. Només caldrà afegir-hi ceba, pimentó i olives negres i un bon raig d’oli d’oliva.

-Sobres de verdures
A vegades ens sobra mitja ceba o mitja tomaca que hem utilitzat per a un sofregit: abans que acabe en el poal del fem, podem picar-los i congelar-los per a utilitzar-los en una altra ocasió. En el cas de les verdures que sobren del putxero, les podem triturar amb un poc de caldo per a obtindre un deliciós puré. La creïlla cuita, la podem tallar i saltar amb un poc d’oli per a convertir-la en un fantàstic acompanyament. Si ens ha sobrat pisto, el podem afegir a una pizza, a uns espaguetis o elaborar-ne pastissets casolans.



- Sobres de carn
Les restes d’una torrada o d’un tros gran de carn es poden tallar a daus i saltar-se amb verdures i un poc de soja per a donar-los una segona vida.

- Sobras de fruita
Amb la fruita que està a punt de fer-se malbé, es poden elaborar multitud de receptes. Abans de tirar-la, podem fer-ne melmelada. Només cal pelar-la, tallar-la a trossos, afegir-li un 80% del seu pes en sucre i coure-la a foc lent. En 20 minuts tindrem una melmelada casolana per als nostres desdejunis o berenars. Una altra opció és congelar la fruita per a fer-ne gelat o aprofitar-la per a fer coques.

- Restes de pa y rebosteria
Amb el pa del dia anterior podem fer llesques amb ou o migas, i també podem ratllar-lo per a tindre pa ratllat sempre en el rebost. Les magdalenes o coques que es comencen a fer dures es poden utilitzar per a fer un púding.


- Sobres de llegums
No tires les restes de llentilles o del potatge si et sobren. Simplement triturant les llentilles o els cigrons i afegint-hi un poc d’all, llima i comí tindrem un deliciós hummus. Una altra opció per als cigrons és salpebrar-los i ficar-los en el forn per a obtindre un fantàstic snack saludable.