Desodorants, quin triar?

De bola, en esprai, en crema, amb àloe vera, hidratant… Són molts els formats de desodorants que hi ha hui dia, però com podem saber quin és el que més ens convé?

a examen

Compartix

Actualment hi ha una gran varietat de desodorants i antitranspirants, tanta que moltes vegades no sabem molt bé quin triar. Tot depén de les nostres necessitats: eliminar la suor, que faça bona olor, que siga durador, que no taque…


Factor principal: la suor

La suor, per se, no fa mala olor. És un conjunt d’aigua i de sals que regula la temperatura del cos i que, alhora, elimina aigua i toxines. La temperatura natural del cos voreja els 37º, però quan, per qualsevol raó (clima, nerviosisme, etc.), esta varia, l’organisme reacciona segregant suor per refredar el cos i recuperar l’equilibri tèrmic. És en este punt que la suor es troba amb els bacteris i es produïx l’olor.

La suor com a tal no fa mala olor, són els bacteris que s’hi allotgen els que produïxen la mala olor característica de la transpiració.


Desodorant o antitranspirant?

Encara que tots dos semblen el mateix, presenten unes diferències ben marcades. La funció principal del desodorant és la d’emmascarar la possible mala olor amb una olor agradable, i normalment té una efectivitat d’entre 10 i 12 hores. És a dir, el cos transpira normalment, se sua però no fa olor, gràcies al fet que controla el creixement dels bacteris. Estos productes no són recomanables per a les persones que tinguen una olor corporal forta.

D’altra banda, els antitranspirants eviten la secreció de la suor perquè taponen les glàndules sudorífiques i, així, regulen la transpiració. La seua duració sol ser més gran que la del desodorant i, a més, eviten el creixement de bacteris, mentre que l’efecte bacterià en el cas dels desodorants és inferior i molt menys durador.

I com podem triar entre un o l’altre? Normalment s’aconsella a les persones que patixen d’hiperhidrosi (suor excessiva) que utilitzen antitranspirants. Per a la resta, depén del tipus de vida: una persona sedentària té prou de posar-se desodorant una vegada al dia, però la gent que, per exemple, practica esport, necessitarà posar-se’n més vegades.

També és important assegurar-nos, abans de triar el producte, que no som al·lèrgics a cap dels compostos. I, per descomptat, l’exercici prova-error-encert també hi té un paper important: haurem d’anar provant fins que trobem el producte que s’adapte millor a les nostres necessitats.


Diferents formats, diferents usos


ESPRAI

Permet vaporitzar el producte per tot el cos i, fins i tot, per la roba. És molt fàcil d’utilitzar, proporciona sensació de frescor. Hui dia en podem trobar formats "mini" per a dur a la bossa o quan anem de viatge.



BOLA

Molt pràctic. Quan l’esfera roda, banya la pell amb un líquid que de seguida és absorbit i que produïx una agradable sensació de frescor. No es recomana l’ús compartit, ja que està en contacte directe amb la pell.



BARRA 

Este format no sol deixar taques i, a més, és un dels formats més duradors i econòmics. Igual que el de bola, és millor no compartir-lo.



CREMA

Està destinat, sobretot, a pells sensibles perquè no sol contindre alcohol. Cal anar amb compte, perquè a voltes taca la roba.




A part dels diferents formats, hui dia podem trobar desodorants específics, per exemple, per a retardar l’aparició dels borrissol o per a pells sensibles, o antitaques.
Una gran varietat per a tots els gustos.


Consells pràctics

- Llava la zona amb aigua i sabó abans d’aplicar-te el producte i també abans de gitar-te. No convé tindre’l més de 24 hores.
- Eixuga’t bé la pell abans de posar-te el desodorant.
- Espera que la pell l’absorbisca abans de posar-te la roba.
- Si acabes de depilar-te, espera unes hores abans d’aplicar-te’l.
- De nit no es recomana l’ús d’antitranspirants.
- Si tens la pell sensible a l’alcohol, o a un altre tipus de producte com al·lèrgens del perfum, revisa els ingredients abans de triar el producte.
- Fins a la pubertat, no és necessari l’ús de desodorants.