Com podem evitar la contaminació creuada?

Hi ha moltes tècniques per a conservar aliments durant més temps i que ens ajuden a evitar el malbaratament alimentari i la contaminació creuada. Te les expliquem!

a examen

Compartix

Què entenem per contaminació creuada?

Segur que en un restaurant ens hem preguntat més d’una vegada si durant la cocció han tingut en compte els protocols per a evitar la contaminació creuada. Però per a entendre tot això, com ens pot afectar i com la podem previndre, coneguem primer què és la contaminació creuada.

La contaminació creuada és el procés en què uns certs virus, bacteris o toxines de determinats aliments o productes de neteja passen d’una superfície a una altra, bé per contacte directe, és a dir, d’un aliment a un altre, o per contacte indirecte, com pot ser d’una superfície a un aliment.

A més, es pot entendre també per contaminació creuada el contacte de certs aliments que potser no són perjudicials per a la població en general, però que a determinats col·lectius (gluten, lactosa...) els pot provocar una reacció al·lèrgica si els consumixen.

La contaminació creuada dels aliments es pot produir:

  • Durant la preparació del menjar: sol ser deguda a les mans de qui manipula o elabora el menjar, així com els utensilis que utilitza.
  • Durant l’emmagatzematge: per a evitar la contaminació i l’encreuament de bacteris, els aliments s’han d’emmagatzemar per separat, ja que en el menjar cru es troben uns bacteris determinats que poden contaminar el menjar que ja està preparat.


Consells per a la prevenció de la contaminació creuada

  1. Netejar la cuina amb aigua ben calenta i detergent és una bona manera d’evitar la contaminació creuada.
  2. És important llavar-se les mans correctament i amb freqüència, sobretot quan toquem aliments diferents, obrim o tanquem la nevera, etc.
  3. Tindre nets tots els materials i recipients que utilitzem és igual d’important que la higiene de mans. No uses el mateix ganivet o utensili per a tallar carn i després peix o verdura.
  4. Molt de compte amb les fustes de tallar, solen ser el focus principal de la contaminació creuada, ja que les usem per a treballar amb tot tipus d’aliments. És interessant tindre fustes diferents per a cada grup d’aliments, a més de desinfectar-les després de cada ús.
  5. En la nevera, separa els aliments crus dels cuinats.
  6. Utilitza recipients o tàpers per a guardar el peix o la carn crua, i també altres aliments frescos.
  7. Tingues precaució amb l’ou, és un aliment que transmet molta contaminació. Per això, quan el cuines intenta eliminar les restes d’ou cru i cuina’l correctament.