Propietats de la gelatina: com la podem incorporar a la dieta 

La gelatina té diversos usos. Mentre molts la utilitzen per a cuinar, uns altres la incorporen en la dieta diària. Saps quins són els beneficis i les propietats que té?

a examen

Compartix

La gelatina està de moda, sobretot, en els esportistes. Antigament, era un aliment que s’associava a la infància i als períodes de recuperació després d’una malaltia. Però, des de fa uns anys, s’ha convertit en un gran suplement per a la recuperació muscular. Si vols saber quins són els beneficis i propietats principals de les postres dels esportistes, continua llegint.

Propietats de la gelatina i tipus

L’alt valor proteic ha convertit este aliment en un suplement natural per a esportistes o amants del fitness. Però hem de distingir entre els tres tipus de gelatina que hi ha perquè, segons d’on vinga, té unes qualitats nutricionals o unes altres:

  • D’origen animal: és la més rica en proteïnes naturals, perquè s’obté del teixit connectiu dels animals, principalment de la pell, els teixits i els ossos.
  • D’origen vegetal: prové de diferents fonts vegetals, però la que més s’utilitza és la d’agar-agar, que s’extrau de diferents tipus d’algues roges. Té un alt contingut en fibra i no té a penes calories.
  • Provinent de sucres: aporta hidrats de carboni, per tant té un nivell calòric més elevat.

Propietats de la gelatina d’origen animal:

  • Font de proteïnes: conté més d’un 80% de proteïnes.
  • Protegix els ossos i les articulacions i millora la pell: el contingut en col·lagen ajuda a mantindre l’elasticitat de la pell i a enfortir les ungles i el cabell. També contribuïx a millorar l’estat dels ossos, els tendons i les articulacions.
  • Ajuda a millorar el to muscular: perquè, entre altres aminoàcids, conté glicina i arginina, que afavorixen la construcció muscular.
  • Facilita la digestió: la glicina també facilita el procés de certs aliments, com els lactis o la carn.

 Com podem perdre pes amb la gelatina

La gelatina s’ha popularitzat com una de les postres que es poden incorporar a la dieta quan volem perdre pes de manera saludable, perquè té poques calories i sucres. Però, a pesar del contingut en proteïnes, no pot substituir aliments indispensables en la nostra dieta, com la fruita o la verdura, sobretot perquè no conté tots els aminoàcids essencials que el nostre cos necessita per a funcionar. 

Quantes vegades al dia es pot menjar gelatina

Durant molt de temps es va pensar que no era convenient consumir gelatina pels colorants, el sucre i altres afegits que té. De tota manera, el consum moderat d’aliments amb gelatina, dins d’una dieta equilibrada, no és perjudicial. Ara bé, és recomanable triar les varietats que no tenen sucres afegits.

Per a ajudar a millorar la salut dels cartílags i els ossos, augmentar la velocitat de regeneració articular, etc., caldria consumir uns 10 grams de gelatina al dia.

Quantes calories té una gelatina de dieta

Les calories depenen del tipus de gelatina que triem. A diferència d’altres postres dietètiques, la gelatina light no conté greix ni colesterol. Si evitem preparats que porten sucres afegits o components artificials, és un snack molt sa que no ens farà pujar de pes perquè el contingut calòric que té és escàs.