Gelats a totes hores!

El gelat es presenta com l'aperitiu preferit dels espanyols durant els mesos d'estiu. De fet, el 39% de la població assumix que tria este aliment per a menjar entre hores front a altres com una bossa de creïlles fregides (16,8%) o un poc de chocolate (6,8%).

a examen

Compartix

Si hi ha un producte buscat a l’estiu, este és el gelat. Cucurutxos, gelats de fruites, amb llet, de tall... Siga quina siga la presentació, tots gaudim d’este producte que no té edat ni hora del dia perquè sempre abellix. Encara que és dels més desitjats en èpoques de calor, poques voltes ens parem a vore’n la composició, la forma d’elaboració i els tipus de presentació.

 

L’origen del gelat és incert, encara que hi ha referències a begudes gelades o refredades amb neu o gel anteriors a l’era cristiana. L’elaboració d’este tipus de producte ha evolucionat molt els últims anys, fins a revolucionar el sector i establir diferències segons el tipus de composició del producte.


Tipus de gelat

Gelat de crema: Conté, com a mínim, un 8% de matèria grassa exclusivament d’origen lacti i un 2,5% de proteïnes d’origen lacti.

Gelat de llet: conté, com a mínim, un 2,5% de matèria grassa exclusivament d’origen lacti i, com a mínim, un 6% d’extracte sec magre lacti (el producte que s’obté després del procés de dessecació).

Gelat: esta denominació està reservada a un producte amb un 5% de matèria grassa i les seues proteïnes són exclusivament d’origen lacti.

Gelats bescuit: són gelats de crema, gelats de llet o gelats que a més tenen un 4% de rovell d’ou, com a mínim.

Gelat d’aigua: conté com a mínim un 12% d’extracte sec total.

Sorbet: té a partir d’un 15% de fruites i un 20% d’extracte sec total.

• Granissats: són sorbets o gelats d’aigua en estat semisòlid.

• Postres de gelat: qualsevol dels gelats anteriors sotmés a un procés d’elaboració i decoració amb altres productes alimentaris..


Formes de presentació

Cucurutxo: una o diverses boles de gelat de crema que es presenten dins d’una tulipa de neula.

 Tall de gelat: d’un únic sabor, amb dos o amb tres sabors combinats. Pot acompanyar-se de neula o no.

Pal: el gelat es presenta en un pal de fusta o plàstic per a consumir-lo més còmodament. Són de crema o de gel.

• Flaix: gelat, generalment de fruites, presentat en envàs de plàstic.


Països que més en consumixen

Segons les últimes dades de l’Associació Internacional de Productes Lactis, el rànquing del consum mundial de gelats l’encapçala Nova Zelanda, amb una mitjana de 26,3 litres a l’any per habitant, seguit dels Estats Units (24,5 litres) i Austràlia (17,8). El quart lloc és per a Suïssa (14,4), seguit de Suècia (14,2) i Finlàndia (13,9 litres per any i habitant).

Sabías que...
Marco Polo va ser qui va introduir a Europa les fórmules d’elaboració dels gelats d’Orient en tornar dels seus viatges; per això, alguns historiadors consideren que el popular nom de “polo” que utilitzem hui és un homenatge al cèlebre viatger.;

Gelats a l'hivern

L’èxit del gelat als països nòrdics i a Amèrica obeïx a la incorporació d’este producte a la dieta habitual durant tot l’any, amb independència de la meteorologia.

 A Espanya, tot i les bones temperatures, el consum se situa entorn de 6,5 litres per habitant i any, lluny de les grans xifres dels nostres veïns europeus. El consumidor espanyol associa el consum de gelat a l’època estival, encara que, a poc a poc, este producte es va incorporant al cistell de la compra de tot l’any.


El sabor més buscat

A escala mundial, el gelat que més es consumix és el de vainilla i el moment de l’any en què més gelats es fabriquen és el mes de juny.


Propietats nutricionals