Jóvens i medi ambient


Augmenta la preocupació pel canvi climàtic


és eco, és lògic

Compartix


Segons els últims informes elaborats per l’Organització per a les Nacions Unides (ONU), la crisi climàtica ha augmentat després de la pandèmia. Estos informes indiquen que gran part dels problemes climàtics tenen a vore amb l’activitat de l’ésser humà. Fenòmens meteorològics extrems cada vegada més freqüents, un alt nivell de contaminació, la concentració d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle o el creixement del nivell del mar, entre d’altres, són responsables del canvi climàtic.

Totes estes variacions tenen conseqüències no només en l’entorn, sinó en la vida de les persones i, especialment, dels jóvens, que comencen a mostrar ansietat davant d’estos temes.


Com afecta el canvi climàtic als jóvens?

Cada vegada hi ha més jóvens i adolescents que patixen l’efecte de l’anomenada ecoansietat, un estrés provocat pel context actual, que afecta la salut mental i el seu benestar. Es tracta d’un tipus d’ansietat climàtica provocada per les diverses situacions que van esdevenint-se relacionades amb el canvi climàtic.

I és que, segons dades de l’estudi The Lancet Planetary Health elaborat mitjançant enquestes en deu països i a més de 10.000 persones d’entre setze i vint-i-cinc anys, el 75% dels jóvens opina que el futur és aterridor i el 60% se sent extremadament preocupat pel canvi climàtic.


Són dades molt cridaneres que demostren que els jóvens tenen un sentiment de preocupació cada vegada més aguditzat, acompanyat de frustració, desesperació, culpabilitat, vergonya i, fins i tot, incertesa sobre el futur.



Quines són les accions que duen a terme els jóvens i xiquets respecte del canvi climàtic?

Mentre que fa uns anys el canvi climàtic era massa abstracte, els jóvens de hui en dia, encara que estan preocupats, també són els que més confien que es poden prendre accions per a revertir la situació.

El grau de compromís dels millennials i dels adults de la generació Z (nascuts després de 1996) és molt més alt i fan més per viure de forma més ecològica.

Això es veu de manera molt clara en les xarxes socials, on cada vegada hi ha més continguts sobre el canvi climàtic, i això demostra que cada volta s’involucren més en activitats com el voluntariat o l’activisme.

Influenciadors del canvi climàtic

Més enllà de Greta Thunberg, que va saltar als mitjans de comunicació el 2018 quan va començar a protestar tots els divendres davant del parlament suec per demanar al seu govern que reduïra les emissions de CO2, hi ha multitud de jóvens compromesos amb el planeta que, igual que ella, han decidit passar a l’acció i servir d’inspiració a milions de jóvens per a lluitar per un planeta millor. 

Coneguem-los:

  • Javier Clemente (@todos_somos_reciclaje): nomenat millor educador digital d’Espanya en la categoria de conscienciació mediambiental, este ambientòleg especialista en gestió sostenible de residus i educació ambiental compartix diàriament en els seus canals idees per a la gestió correcta de residus d’una manera molt amena i senzilla. Té més de 220.000 seguidors entre tots els canals.
  • Javier Peña (@hope_videosparaelcambio): mitjançant vídeos amb un toc d’ironia i provocació, i sempre amb un rigor científic estricte, este biòleg de trenta anys arriba cada dia a milers de jóvens a les xarxes socials d’una manera senzilla però impactant. Quasi amb un milió de seguidors en els seus canals, és un dels influenciadors més actius.
  • María Negro (@soymarianegro): divulgadora de desenvolupament sostenible i medi ambient, té més de 20.000 seguidors en Instagram, i és autora de Canvia el món: 10 passos cap a una vida més sostenible. Des de la seua consultoria, ajuda a donar este impuls verd als projectes que se li presenten.
  • Jon Kareaga (@jonkareaga): ell mateix es definix com a activista ambiental i, des del seu compte d’Instagram amb més de 170.000 seguidors, denuncia les amenaces que posen en perill el planeta al mateix temps que compartix el seu estil de vida, sostenible i molt compromés amb l’entorn.
  • Mariana Matija (@marianamatija): 156.000 seguidors avalen Mariana, una jove que es dedica a compartir trobades i experiències que ajuden a cuidar el nostre entorn des d’un punt de vista més respectuós i conscient.
  • Carlota Bruna (@carlotabruna): esta jove activista pels animals i la defensa del medi ambient compartix en el seu canal reflexions i inquietuds sobre el canvi climàtic.