Descobrix els beneficis del kombutxa

Si fa uns anys la beguda saludable de moda era el te matxa o el te txai, enguany l’última tendència en refrescos naturals és el kombutxa. Encara no coneixes els beneficis del  kombutxa? En Consum et contem de què es tracta, com es prepara i com pot afavorir la teua salut el consum d’esta beguda.

a examen

Compartix


Què és el kombutxa?

El kombutxa és una infusió dolça i fermentada, que dona com a resultat final un refresc natural. L’ingredient principal d’esta beguda és el te, preferiblement negre o verd, que és sotmés, juntament amb el sucre, a un procés de fermentació. Esta fermentació natural de te i sucre és duta a terme per una colònia simbiòtica formada per bacteris beneficiosos i rents denominada scoby.

Esta beguda tradicional xinesa va arribar a Europa a començament del segle XX, on es va descobrir que el ferment que dona origen a esta beguda és un fong.

Kombutxa: preparació

El procés d’elaboració del te kombutxa és molt paregut al del xucrut o al del iogurt, ja que consistix a deixar fermentar la infusió entre catorze i vint dies. Durant este període, el fong que es forma és capaç de convertir els polifenols del te en altres compostos orgànics que afavorixen el creixement del fong i eviten que es desenvolupen altres microorganismes.

Durant la fermentació d’esta infusió, el fong scoby consumix quasi tot el sucre i produïx unes bambolles que convertixen el te kombutxa  en un refresc sa, natural i deliciós.

Ingredients principals del kombutxa:

 • Aigua purificada o filtrada
 • Te verd o negre
 • Sucre
 • Fong scoby
 • Ingredients ecològics i frescos que donaran el sabor a la beguda: poma, fruites roges, pinya, etc.


Kombutxa: beneficis i contraindicacions 

Beneficis del kombutxa

El procés de fermentació del kombutxa, juntament amb els ingredients ecològics i naturals que el componen, convertixen esta beguda en una opció ecològica i saludable, amb propietats beneficioses tant per al sistema immunitari com per a l’aparell digestiu, i a més… aporta un plus d’energia a l’organisme!

 • Conté vitamines del grup B
 • Té una quantitat baixa de sucre residual, per això és una opció més saludable que alguns refrescos tradicionals.
 • Gràcies al seu alt contingut en probiòtics contribuïx a equilibrar la flora intestinal i a regular  el trànsit intestinal.
 • Aporta minerals obtinguts del te.
 • El seu contingut en antioxidants contribuïx a enfortir el sistema immunitari.

Contraindicacions del kombutxa

El te kombutxa, com tot refresc, també té algunes contraindicacions.

 • Esta beguda està feta amb fulles de te i, per tant, porta teïna, per la qual cosa, si tens l’estómac sensible o patixes qualsevol malaltia intestinal, no és recomanable que en consumisques.
 • També és desaconsellable consumir kombutxa en els embarassos o durant la lactància, ja que, per tal de mantindre les seues propietats probiòtiques, esta beguda no està pasteuritzada i conté una mínima quantitat d’alcohol procedent del procés de fermentació. Encara que esta quantitat és tan xicoteta que el kombutxa no es pot considerar una beguda alcohòlica.


El risc d’elaborar kombutxa a casa

Si bé pareix que esta beguda és molt fàcil d’elaborar en casa, el kombutxa casolà pot comportar riscos per a la salut si no s’elabora correctament.

 • En casa no es poden garantir unes condicions higièniques professionals i lliures de microorganismes.
 • Molts kombutxes casolans es fan amb un scoby comprat que pot danyar l’organisme si no està ben elaborat.
 • En casa  és molt difícil controlar la fermentació adequada del te kombutxa, ja que és difícil saber amb precisió la quantitat exacta d’alcohol que s’ha generat en la fermentació i si els bacteris nocius han sigut eliminats correctament. Si això no es controla adequadament, el risc de contraure una intoxicació és molt major.

En Consum t’aconsellem evitar riscos innecessaris i adquirir el kombutxa en el teu supermercat de confiança. D’esta manera t’asseguraràs que ha passat els controls de qualitat necessaris.