Llavors de rosella: Què són i propietats

Què són les llavors de rosella, quan es consumixen i amb què? Descobrix totes les propietats i els beneficis que aporten este tipus de llavors.

a examen

Compartix

Les llavors de rosella s’extrauen de la flor de la rosella. S’utilitzen com a ingredient en molts productes cuits al forn, com ara pans, coques o magdalenes, encara que també es poden afegir a sucs, batuts, ensalades i pastes. Les llavors de rosella són un aliment cada vegada més consumit a tot el món perquè són molt riques nutricionalment i pel seu poder energètic.

Valor nutricional de les llavors de rosella

Les llavors de rosella es consideren una llavor oleaginosa perquè el seu nutrient principal és el greix. El contingut en greix és majoritàriament poliinsaturat amb majoria d’omega-6, una gran aportació d’omega-9 i, també,omega-3. Contenen una bona aportació de proteïna, semblant ala de les pipes de gira-sol. És baixa en carbohidrats i el contingut en fibra és alt.

Contenen vitamines del grup B, sobretotés interessant l’aportació en vitamina B1 i àcid fòlic. També aportenun poc de vitamina C i una bona dosi de vitamina E. Quant al contingut en minerals,hi destaca el contingut en calci. També tenenuna gran quantitat de fòsfor, ferro, potassi, magnesi, manganés, coure, zinc i seleni.

 Propietats i beneficis de les llavors de rosella

1. Les llavors de rosella ens ajuden a cuidar-nosel cor per l’elevat contingut en greixos poliinsaturats que tenen, que exercixen un efecte protector davant malalties cardiovasculars. A més, els omega-3 ajuden a reduir els nivells de triglicèrids, colesterol total i colesterol roín (LDL) en sang, mentre que els omega-9 afavorixen l’augment del colesterol bo (HDL).
2. L’alt contingut en fibra les fa adequades per a combatre el restrenyiment i regular el trànsit intestinal.
3. L’alt contingut en calci, acompanyat de l’aportació de fòsfor, fa que este calci s’absorbisca i es deposite en els ossos, que es remineralitzen, per això es recomanen per a previndre l’osteoporosi.
4. Com que contenen vitamines C i E, dos antioxidants, permeten enfortir el sistema immunològic.  

5. Les infusions de llavors de rosella contribuïxen a conciliar el son pel contingut que tenen en alcaloides,que ajuden a calmar i relaxar el sistema nerviós.

 Com podem prendre llavors de rosella?

Com ja hem apuntat al començament, les llavors de rosella s’utilitzen molt enpastisseria i rebosteria, però també es poden afegir crues en sucs, batuts, salses, cremes, saltats, pastes o ensalades…  Les podem torraren una paella i després triturar-les perquè tinguenun poc més de sabor. També es poden consumiren infusió, soles o mesclades amb altres herbes. En este cas, la dosi diària no ha de superar una cullerada.