Els experts advertixen que en 2030 l’obesitat afectarà una de cada dos persones, si no es prenen mesures contra esta malaltia.

tema del mes

Compartix

L’obesitat és un dels problemes de salut pública més grans que hi ha al nostre país. Els experts advertixen que en 2030 l’obesitat afectarà una de cada dos persones, si no es prenen mesures contra esta epidèmia. A més, serà la primera vegada que les expectatives de vida dels fills seran inferiors a les dels pares.

 Però no cal anar-se’n tan lluny en el temps. Hui en dia, Espanya és el segon país de la Unió Europea, després de la Gran Bretanya, que té les taxes d’obesitat més altes. Esta malaltia, la patixen el 25% dels valencians i pot arribar a reduir l’esperança de vida en 10 anys. També el sobrepés, que afecta el 38 % de la població de la Comunitat Valenciana, on destaca l’increment progressiu en les formes d’obesitat més greus, segons dades de la Societat Valenciana d’Endocrinologia, Diabetis i Nutrició.

 LI les generacions futures tampoc se salven d’este problema. La prevalença de sobrepés i l’obesitat a Espanya de la població infantil se situa per damunt de la mitjana mundial, amb un 23,3 % i un 18,1 %, respectivament, segons les dades arreplegades en l’estudi ALADINO. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), per la seua banda, xifra la prevalença de l’obesitat en un 13 %, i la del sobrepès, en un 39 %.

 Què és l’obesitat? 

L’obesitat és una malaltia crònica que es caracteritza per l’acumulació anormal i excessiva de greix que pot afectar l’estat de salut, tant de xiquetes com d’adults, i s’ha convertit en un dels principals reptes de la salut pública al segle XXI. S’associav a un risc més alt de patir malalties cardiovasculars, hipertensió, diabetis i apnea del son, segons els experts.

Què hi podem fer?

 Endocrins i nutricionistes advertixen que la lluita contra l’obesitat i el sobrepés no és per una qüestió “estètica o de bàscula”, sinó de salut, ja que són malalties cròniques. I que la solució, que comporta un canvi d’hàbits per a tota la vida, l’ha d’assumir tota la ciutadania, ja que es tracta d’un problema social i no només mèdic.

 Per a intentar donar solució a este problema, l’Hospital La Fe i Consum han posat en marxa el Projecte #ActiSaludable d’investigació, de forma pilot, a la localitat valenciana d’Alcàsser, dins de la Càtedra Consum-Hospital La Fe que va començar el mes de juny de 2017, per a promocionar hàbits de vida saludables i reduir el sobrepés, l’obesitat i el sedentarisme. Es tracta d’una recerca multidisciplinar que compta, a més, amb la implicació de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, la Fundació Lluís Alcanyís-UV i l’Ajuntament d’Alcàsser, a més del centre de salut, les farmàcies, escoles, ampes i associacions municipals d’esta localitat.

 El Projecte #ActiSaludable consistirà a detectar la malaltia entre els habitants d’Alcàsser, sensibilitzar-los per a combatre-la i promoure rutes saludables pel poble que estimulen la realització d’exercici físic durant un any i mig, entre altres actuacions. Es farà ús de la tecnologia Bigdata per a millorar el coneixement de l’estat de salut de la població i així poder extrapolar més tard, en un futur, este projecte a altres poblacions valencianes. Este projecte, i la Càtedra ConsumLa Fe, estan alineats amb els objectius de l’estratègia NAOS (Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat).

 10 consells per a menjari estar bé

1. Mastega a poc a poc i fes 5 menjades al dia

2. Consumix fruita i verdura, almenys, 5 peces al dia

3. Menja peix 3 vegades a la setmana, especialment el blau, que té Omega 3

4. Consumix carn, però que siga poc grassa, com ara pollastre, gall dindi o conill

5. Evita els greixos saturats i opta pels “saludables” o d’origen vegetal, com l’oli d’oliva, i evita els fregits

6. Els lactis, millor desnatats o baixos en greixos

7. Consumix productes antioxidants, rics en vitamina C

8. Posa’t horaris per a les menjades i evita fer sopars abundants i massa tard

9. Beu molta aigua i evita prendre refrescos i begudes ensucrades

10. Fes exercici