Paràlisi del son: què és

Alguna vegada has tingut la sensació de despertar i no poder menejar-te? Hui t’expliquem què és la paràlisi del son i què la provoca. Pren nota!

a examen

Compartix


La paràlisi del son, què és? Un trastorn que es produïx mentre dormim o, concretament, quan es té la sensació de despertar i no poder menejar-se. Són episodis bastant comuns entre la població que estan a mitjan camí entre el son i la vigília. La Classificació Internacional de Trastorns del Son el situa en el grup de parasòmnies i afecta 1 de cada 1.000 habitants.

El cos queda completament immòbil (excepte els ulls i el sistema respiratori) mentre que el cervell està despert, cosa que provoca una sensació d’estar atrapat en un malson. Este trastorn, la paràlisi del son, també pot anar de la mà d’al·lucinacions sensorials, auditives o visuals.

Esta situació tendix a durar generalment poc ja que, després d’uns minuts, el cos de la persona que la patix es desperta i pot tornar a moure’s amb total normalitat. De fet, la paràlisi del son es dividix en diferents classes en funció de la recurrència, encara que sovint és un fenomen aïllat.

La paràlisi del son sol estar relacionada amb l’ansietat, la narcolèpsia o problemes greus de son, encara que també amb l’estrés o el jet-lag.

 A més, la paràlisi del son té diferents causes que analitzem a continuació.

 

Causes de la paràlisi del  son 

En el cicle del son es distingixen dos etapes: la fase REM i la fase NO REM. La primera es caracteritza perquè encara hi ha una gran activitat en l’escorça cerebral, de fet, és el moment en què es produïxen els somnis. En canvi, entrem en la fase NO REM quan el son és tan profund que l’activitat del cervell es reduïx pràcticament al límit.

Quan una persona patix paràlisi del son, es troba a mitjan camí entre estes dos fases. Està desperta cognitivament, però la musculatura està immòbil, excepte els ulls i el diafragma.

La duració de la paràlisi sol variar. Una persona pot estar paralitzada des de 20 segons fins a 2 minuts. Després d’este temps, el cos torna a la normalitat sense cap conseqüència.

Les causes més comunes són la narcolèpsia —una patologia que causa problemes per a mantindre’s despert durant el dia—, la falta de son i l’herència genètica. Les persones que tenen familiars que patixen paràlisi del son també tendixen a patir-ne.


Com podem evitar la paràlisi del son

La paràlisi del son es pot evitar, encara que no hi ha tractament com a tal. De fet, si es tracta d’un cas aïllat, no ens hem de preocupar perquè probablement no ens tornarà a passar. En canvi, si solem patir-ne, el més recomanable és canviar els hàbits de son i acudir a un especialista.

Si patim falta de son, cal que ens marquem una nova rutina per a dormir entre 7 i 8 hores cada dia. Per a aconseguir-ho, podem començar per reduir l’ús de pantalles durant el dia o eliminar-les de les activitats una hora abans de gitar-nos.