Prevenció de residus
L'ésser humà genera cada dia residus i la majoria acaben contaminant el medi ambient. Com podem previndre estos residus? Descobrix-ho!
és eco, és lògic
Compartix
Amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de minimitzar la quantitat d’articles que es tiren diàriament, es va celebrar la Setmana Europea de Prevenció de Residus, del 18 al 22 de novembre passat. Per a fer-ho possible, cal que canviem el model de consum: passar d’agafar, utilitzar i tirar, que es correspon amb el model d’economia lineal, a agafar, utilitzar, reutilitzar i reciclar, propi de l’economia circular.
La importància del reciclatge de fem
Una altra línia de treball a Europa és la disminució dels envasos. El plàstic és un material únic, flexible, barat i capaç de mantindre els aliments en el punt òptim durant més temps. Però s’ha de dur al contenidor groc perquè es recicle adequadament, perquè forme part dels materials que són reciclats i que es convertisquen o bé en un envàs similar o en un altre tipus de producte. Tanmateix, moltes vegades, l’envàs no arriba mai a reciclar-se. Es queda als carrers, als parcs, a les muntanyes i a les platges i perdura durant molt de temps, com altres residus abandonats a la natura (el que es coneix com littering).
Els envasos són necessaris, conserven els aliments, contenen la informació sobre al·lèrgens, sobre com podem utilitzar el producte o les quantitats recomanables. Per tots estos motius, reduir el plàstic i l’embalatge dels productes no és una faena fàcil. Hem de trobar alternatives adequades per a cada producte i no desplaçar el problema d’un material a un altre. Cada producte té unes característiques i el material d’envàs ha d’afavorir el seu manteniment adequat.
Com prevé Consum els residus contaminants?
1. Abocament Zero en plataformes i seu: gestionem els residus de les oficines i els propis. Perquè cap dels residus generats vaja a l’abocador, per a aconseguir-ho comptem amb la col·laboració d’un gestor especialitzat en la valorització dels residus que s’arrepleguen i es classifiquen en les plataformes.
2. Programa Profit de gestió responsable d’aliments: tots els nostres centres (supermercats, plataformes i escoles de frescos) tenen convenis amb ONG pròximes que arrepleguen els aliments amb data de caducitat pròxima per a donar-los una eixida solidària i ambiental, i així afavorim les persones que ho necessiten, reduïm el malbaratament d’aliments i minimitzem la petjada de carboni.
3. Compromís amb el reciclatge i alternatives al plàstic: en Consum hem estalviat 1.730 tones de plàstic en 2019 amb el canvi de bosses portacompra per altres de reciclades, la substitució de plàstics d’un sol ús per altres de compostables, biodegradables i/o reutilitzables i la substitució de la bossa de ràfia per una altra feta de plàstic 100% reciclat, reciclable i de fabricació nacional.
En Consum hem estalviat 1.730 tones de plàstic el 2019 amb el canvi de bosses per altres de reciclades, la substitució de plàstics d’un sol ús i la substitució de la bossa de ràfia.