Propietats del iogurt, font de salut

El iogurt és un aliment tradicional en la dieta mediterrània i, per les seues característiques nutricionals i els beneficis que té per a la salut, és una opció idònia per a una dieta saludable i equilibrada.

a examen

Compartix


El iogurt és un producte lacti que s’obté de la fermentació de la llet, normalment de vaca, amb dos bacteris beneficiosos per a la salut: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. És un aliment saludable perquè conté milions de microorganismes vius o probiòtics.

Sabies que els primers iogurts es van vendre enfarmàcies per les seues qualitats saludables.

Propietats del iogurt

Entre els beneficis acceptats per a la salut, la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD) destaquen:

-     Alt valor nutricional: els iogurts aporten un elevat contingut de nutrients en relació amb el seu contingut calòric. Es tracta, per tant, d’un aliment apropiat en totes les etapes de la vida, que aporta nombrosos beneficis amb una aportació reduïda d’energia i greixos (en les versions semidesnatada i desnatada). A més, aporta proteïnes d’alta qualitat, greixos, hidrats de carboni, vitamines i minerals, especialment calci i fòsfor; i és de fàcil digestibilitat.

-     És una font de calci excel·lent que s’absorbix millor que el d’altres aliments, per la qual cosa adquirix una rellevància especial en les etapes de creixement i maduresa de les persones.

-     Els cultius del iogurt milloren la digestió de la lactosa del producte en les persones amb problemes per a digerir la lactosa.

-     Augment de l’absorció de calci. Els estudis disponibles mostren que la ingesta de iogurt s’associa de forma positiva a l’absorció de calci en persones adultes i també en persones intolerants a la lactosa, per ser de millor absorció que la llet, per exemple.En este marc, la FESNAD ha presentat recentment un consens sobre el paper del iogurt i altres llets fermentades en l’alimentació saludable de la població espanyola. Este consens ha servit de base a l’Associació Espanyola de Fabricants de Iogurt i Postres Làcties Fresques (AEFY) per a llançar la campanya de conscienciació 1 iogurt al dia”, que té com a objectiu promoure la incorporació del iogurt dins del consum diari i variat de lactis per a aconseguir la ingesta de nutrients essencials com el calci.


Varietats de iogurt

Actualment hi ha moltes varietats de iogurt i, més enllà del iogurt convencional, els ingredients i la forma d’elaboració determinen els diversos tipus de iogurt: iogurt: líquid, gelat, llets fermentades, etc.


Iogurt líquid

Manté les mateixes propietats i ingredients que un iogurt convencional, però canvia la preparació, ja que es presenta en format líquid per a poder-se beure en compte de prendre’s en cullera.

Esta varietat de iogurt ha avançat i últimament es poden trobar diversos tipus de iogurt líquid, tant en versions senceres com en versions desnatades o amb un 0% de matèria grassa.

Iogurt desnatat

Acostuma a tindre un 0% de matèria grassa, per la qual cosa, a diferència del iogurt convencional, inclou una menor aportació energètica sense variar la resta de propietats nutritives i beneficioses del iogurt.

Llets fermentades

Són les que, a més dels microorganismes propis del iogurt (els Lactobacillus bulgaricus i els Streptococcus thermophilus), contenen altres ingredients. Poden ser bacteris diferents i addicionals, a més d’altres elements com esterols vegetals en el cas dels lactis reductors de colesterol.

Iogurt gelat

Es tracta del iogurt convencional sotmés a un procés de congelació. Conserva les mateixes propietats nutricionals que qualsevol iogurt, però canvia la presentació.


Ara està molt de moda el seu consum i es pot acompanyar d’altres aliments com trossos de fruita, cereals o xocolate.