Propietats del timó en infusió o timonet

El timó està present en la cuina com a condiment, però l’ús d’esta herba aromàtica en infusió té, a més, propietats importants. El timó en infusió és una  beguda de gust intens que ajuda a alleujar la tos i té un efecte antiinflmatori.

a examen

Compartix


El timó o timonet és, al costat del romer i l’orenga, una de les plantes aromàtiques que més s’utilitzen en la cuina mediterrània per a adobar i donar sabor als nostres plats. A més del seu ús culinari, esta planta s’ha utilitzat al llarg de la història amb finalitats medicinals i terapèutiques. El timó s’utilitza des de fa segles per a aromatitzar licors i olis, com a repel·lent natural d’insectes o per a elaborar perfums. Hui el trobem en condiment, però també en oli essencial o en infusió.

El timó pertany a la família de la menta. Creix als països mediterranis. És una planta molt aromàtica, amb fulles xicotetes de color verd grisenc. Hi ha moltes varietats diferents, però el timó comú o timó de jardí és el més estés. També s’utilitza en la cuina el timó de llima, amb fulles un poc més grans i un sabor que recorda el cítric.

El timó s’utilitza des de fa segles per a aromatitzar licors i olis, com a repel·lent natural d’insectes o per a elaborar perfums.


Propietats del timó en infusió

La infusió de timó és una beguda que es pot prendre sola o combinada amb altres herbes aromàtiques com el romer. Se li sol afegir sucre, mel o algun altre tipus d’edulcorant, encara que això dependrà del gust de cada u. El timó en infusió té una sèrie de propietats  que el fan molt recomanable. El timol i el carvacrol són els dos principis actius responsables de molts dels beneficis de la planta.Entre les seues propietats principals, la infusió de timó és un bon remei casolà per a alleujar la tos quan estem constipats. L’elevada quantitat de polifenols  que conté la planta fa, a més, que esta herba tinga un efecte antiinflamatori, per la qual cosa pot ajudar a rebaixar algunes inflamacions no severes. El timó té una varietat de flavonoides com la luteolina i naringenina que el convertixen en una font d’antioxidants molt bona. També és ric en vitamines, ferro i minerals.

El timó en la cuina

Directament en branca o en pols, el timó s’ha utilitzat tradicionalment en la cuina en nombroses receptes. Pot acompanyar guisats de carn i peix com a condiment, aportant-los un gust molt mediterrani. Quan s’utilitza en este tipus de plats, perquè el timó desprenga tota la fragància s’ha de cuinar a foc lent.  També es pot afegir a l’arròs, a les creïlles guisades, a les mandonguilles de carn o a la pasta. Una forma diferent d’utilitzar el timó és empolvorar-ne les fulles sobre les papes per a l’aperitiu.