Propietats de les llavors de gira-sol

Les propietats de les llavorsde gira-sol són excel•lents. Et contem els beneficis i nutrients d’estesnacktípic. Un aliment complet!

a examen

Compartix

Les llavors de gira-sol, o pipes, són les llavors comestibles de la planta del gira-sol. El
gira-sol silvestre procedix d’Amèrica del Nord i Amèrica Central, encara que la comercialització de la planta va tindre lloc a Rússia. A Espanya consumim les pipes com a aperitiu, per a la qual cosa abans es torren i se salen, mentre en la majoria de països les llavors de gira-sol sol s’utilitzen en alimentació animal, especialment en ocells. A Amèrica del Nord també s’usen com a farina per a elaborar pans i pastes.

Valor nutricional de les llavors de gira-sol

Les llavors de gira-sol són un aliment hipergràs, molt ric en minerals i vitamines. Per cada 100 g de producte, contenen 50g de lípids, 8,6g de glúcids i27g de proteïnes. El seu valor energètic per cada 100 g és de 570 kcal.  Quant a la composició en vitamines i minerals hi destaquen, perl’alt contingut en fòsfor, el magnesi i la vitamina E. També contenen més de la mitat de la quantitat diària recomanada de zinc (necessari per a metabolitzar proteïnes). Són riquesen fitosterols, un compost vegetal que ajuden a reduir la quantitat de colesterol que absorbim.  

Beneficis de les llavors de gira-sol

  • Les llavors de gira-sol són un aliment molt nutritiu i energètic.
  • Encara que el seu valor en greixos és alt, es tracta degreixos bons, ja que són insaturats que ajuden a rebaixar els nivells de colesterol i regulen el sistema cardiovascular.
  • Les llavors també ajuden a combatre l’anèmia gràcies a la gran quantitat de ferro que tenen.
  • La presència de bones quantitats de fòsfor i de magnesi afavorixen l’absorció del calci i estabilitzen la contracció muscular.
  • Les llavors de gira-sol són una font rica d’àcid fòlic, per això són aconsellables durant l’embaràs.
  • Els antioxidants que conté este aliment afavorixen la prevenció de l’oxidació cel•lular.

Encara que les llavors de gira-sol tenen uns quants beneficis, el consum ha de ser moderat per la seua aportació calòrica i per la quantitat de sodi, que es veu reforçada quan se’n sala la corfa. Les persones que patixen d’hipertensió les han d’apartar de la dieta. Per a les queno, el més recomanable seria menjar al voltant de 30 grams diaris com a màxim i sobretot millor si es consumixen sense sal. D’esta manera, les llavors sí que es poden convertir en una aportació nutricional valuosa.

Com es pot utilitzar la llavor de gira-sol en els menjars?

Una forma diferent de menjar llavors de gira-sol és afegir-ne un grapadet en les ensalades. Els donarà un toc cruixent i ple de sabor. Una altra recepta que podem fer amb pipes és un paté de llavors de gira-sol, per a la qual cosa caldrà hidratar-les la nit d’abans i triturar-les amb tomaca seca, all, julivert i afegir-hi suc de llima, oli d’oliva, sal i pebre. Podem triturar les llavors i utilitzar-les per a arrebossar, en comptes d’utilitzar pa. És una alternativa al gluten que poden utilitzar en la cuina les persones celíaques. Si ens agrada la rebosteria, podem afegir les llavors senceres a unes galletesd’avena o al pa casolà.