Protegits contra el sol

Prendre el sol amb moderació és molt beneficiós, però hem de tindre cura, perquè la pell dels xiquets encara està desenvolupant-se i és molt més delicada que la nostra. L’única solució: protegir-los.

cures infantils

Compartix

CONTROL DEL TEMPS D'EXPOSICIÓ

És important controlar el temps que els xiquets estan exposats al sol. Les radiacions solars són cada vegada més agressives, entre altres raons a causa del forat en la capa d’ozó i per la disminució del seu gruix.

 S’aconsella no exposar al sol els bebés menors de sis mesos, perquè la seua pell és extremadament sensible i encara no han desenvolupat plenament la capacitat per a segregar melanina, el pigment que la protegix. A partir del sisé mes de vida sí que poden exposar-se al sol, però molt poc de temps i, per descomptat, ben protegits, amb una crema solar amb un factor de protecció elevat i fora de les hores centrals del dia.

CREMES SOLARS, QUINES SON LES ADEQUADES?

Els productes específics per a xiquets porten components minerals que els protegixen dels rajos UVA, UVB i infrarojos, i a més són resistents a l’aigua, a les friccions, al clor i a la transpiració.

Es recomana l’ús de cremes solars hipoal·lergògenes, que hagen sigut testades davall control pediàtric i dermatològic, sense colorants ni perfums. També convé que incloguen ingredients calmants i nutritius, com la vitamina E i extractes d’àloe vora i d’avena.

 El factor de protecció solar més efectiu per als bebés i els xiquets ha de ser igual o superior a 30. Encara que, si el menut té la pell sensible, necessitarà un fotoprotector especial i, a més, convindrà posar-li una gorreta i una camiseta de cotó, perquè no es creme. Estes peces poden bloquejar fins al 97% dels rajos UVB que rep el xiquet. De tota manera, el millor és preguntar al pediatre quin és el factor de protecció òptim per al nostre fill.

APLICACIÓ DEL PROTECTOR SOLAR

L’eficàcia del protector depén d’una aplicació correcta. És important aplicar-lo almenys mitja hora abans de l’exposició, perquè la pell tinga temps d’absorbir-lo. La quantitat ha de ser abundant.

 En els més menuts, les zones més importants són el cap i el bescoll, les orelles, els pòmuls, el nas, els muscles i els peus, de manera que a l’hora d’aplicar la crema hem d’incidir sobre estes. Esta rutina s’ha de repetir almenys cada dues hores.

Cal evitar les hores centrals del dia: entre les 11 i les 16, que és quan els rajos cauen de forma vertical i són més perjudicials.

A LA PLATJA, AMB ULLERES DE SOL

Els especialistes recomanen que els xiquets també utilitzen ulleres de sol, sobretot on la radiació solar és més intensa, com passa amb les platges d’arena blanca.

 Hem de triar les que s’adapten millor a la seua cara i, si és possible, amb cintes elàstiques, perquè siguen més còmodes. Convé que bloquegen, almenys, el 99 per cent dels rajos UVA i UVB, que les muntures no es puguen trencar i que estiguen fabricades amb materials atòxics i antial·lèrgics. Es recomana adquirir-les en òptiques o centres especialitzats.

FALSOS MITES

• La pell morena protegix dels efectes nocius del sol: l’únic que s’aconseguix és que no isquen cremades, però la resta de problemes no s’eviten.

• Els núvols impedixen que els rajos solars ens danyen: en els dies ennuvolats cal utilitzar la mateixa protecció. Encara que ens parega que el sol no arriba, els rajos sí que traspassen els núvols, sobretot els ultraviolats.

• A l’ombra s’està totalment fora de perill: encara que sí que estem més protegits, no significa que la pell no reba els rajos solars, només arriben més dèbils.

• Que se’ns “pele” la pell és un pas més en el procés de posar-se moré: este procés no és necessari per a adquirir un bonic bronzejat; de fet, són també cremades solars.